Modern trend in selecting of francis turbine parameters
  1. Tez No: 9619
  2. Yazar: ŞEYHO ALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNYAKTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türbin parametreleri, Francis türbin tasarımı, Çark, Salyangoz, Emme borusu, Turbine parameters, Francis turbine design, runner, sprilcasing, draft tube
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET FRANCIS TÜRBİN PARAMETRELERİNİN SEÇİMİNDE SON UYGULAMALAR ALMAZ, Şeyho Yüksek lisans tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali GÜNYAKTI Haziran 1990, 77 Sayfa. Türkiye' de henüz hidrolik enerji potansiyelinin çok az bir yüzdesinden faydalanılmaktadır. Ekonomik hidroelektrik potansiyelden faydalanmak için yurdumuzda daha bir çok hidroelektrik santrallerine ihtiyaç vardır. Bir hidroelektrik santralının en önemli yatırım birimi olan türbinin seçiminin ve tasarımının gelişen teknolojiler doğrultusunda en ekonomik olarak yapılması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, türbin tipini ve boyutlandırılmasını etkileyen faktörler belirlenip bunlardan etkin boyutsuz parametreler oluşturulmuştur. Bu boyutsuz parametreler kullanılarak 1975-1989 seneleri arasında tasarlanmış Francis türbini verileri ile bir takım ampirik bağıntılar geliştirilmiştir. Adı geçen bağıntılar kullanılarak Francis tipi su türbinleri için çark, salyangoz ve emme borusu boyutlarını, optimum olarak hesaplayan FORTRAN dilinde bir bilgisayar programı yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODERN TREND IN SELECTING OF FRANCIS TURBINE PARAMETERS ALMAZ, Seyho M.S. in Civil Eng. Supervisor Assoc. Prof.QcAli GUNYAKTI June J 990, 77 pages Currently, a very litlle percantage of hydraulic energy potential is being used in Turkey. Lots of hydro- power plants are needed in order to make use of the economical hydropower potential in our country. The selection and design of turbines which are the most important investment units of a hydropower plant must be made in a more economical way in the light of the developing technologies. In this thesis study, the factor affecting the selection and sizing of turbines are determined and effective dimensi onless parameters are derived from these factors. By using these diraensionless parameters some, empirical relationships are developed with data of Francis turbines which have been designed between 1975 and 1989. By the help of above mentioned relationships a computer program, which calculates the dimensions of runner, spiral casing and draft tube for Francis type water turbines, is written in FORTRAN language.