İçerik markalama tüketici tercihi ilişkisi: Akıllı telefonlara yönelik ampirik bir çalışma
Ingredient branding consumer preferences relationship: An empirical study aimed at smartphones
- Tez No: 413899
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçerik Markalama, Teknoloji Pazarlama, Markalama, Tüketici Tercihi, Akıllı Telefonlar, Ingredient Branding, Technology Marketing, Branding, Consumer Preferences, Smartphones
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde, özel veya günlük ihtiyaçlarımızı karşılarken kullandığımız hemen hemen her materyal, artık sanat veya zanaat eseri olmaktan çok kitle üretim yöntemleriyle üretilen, birçoğu üzerinde“marka”barındıran ürünler olmaktadır. Bu“marka içinde marka”yönteminin tüketiciler üzerinde bıraktığı etkileri fark eden bazı üreticiler, ürünlerini bu yolla daha kolay pazarlayabildiklerini görmüşler ve bazen kasıtlı olarak, bazen kasıt olmadan yeni İçerik Markaları yaratmışlardır (Norris, 1993). Buradan yola çıkarak, Türk ve Alman tüketicilerin akılı telefon satın alma tercihlerini etkileyen faktörleri içerik markalama açısından inceleyen bu çalışmada, akıllı telefon satın alan Türk ve Alman tüketicilerin satın alma tercihlerini etkileyen ana faktörler, akıllı telefon satın alan Türk ve Alman tüketicilerin satın alma tercihleri arasındaki farklılıklar, akıllı telefonlarda en sık kullanılan içerik markaları ve tüketicilerin tercih ettikleri içerik markaları ile akıllı telefon satın alma tercihlerini etkileyen faktörler arasındaki farklılıklar incelenmektedir. Ampirik veri Türkiye ve Almanya'daki çoğunluğu üniversite öğrencisi olan 321 akıllı telefon kullanıcısından toplanmıştır (Türkiye: 165, Almanya: 156). Araştırmanın temel amaçlarından biri, tüketicilerin akıllı telefon satın alma konusundaki tercihlerinin hangi faktörlerle ilişkili olduğunu ve bu faktörler arasında içerik markalamanın yerini saptamaktır. Elde edilen bulgular ışığında, araştırma sorularına göre, Türk ve Alman tüketiciler arasında akıllı telefon satın alma tercihlerini etkileyen faktörlerin bazılarında farklılaşma ve benzeşmeler bulunmaktadır. İçerik markası olarak Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanan tüketicilerin akıllı telefon tercihlerinde, iOS işletim sistemi kullanan tüketicilere göre bazı faktörlerde önemli derecede farklılaştıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, almost every material we use for our private use or daily needs produced by mass production technics, rather than through artistic creation or craftsmanship“brands”on themselves in many cases. Some manufacturers who realized the significant effects of“brand inside brand”method on consumers have also noticed, and they've seen that they can commercialize their products easier in this way and sometimes intentionally, in some cases intentionally, in some cases by accident (Norris, 1993). Based on this premise, this study examined the factors that affect Turkish and German consumers' smartphone purchase behaviors; specifically the main factors that affect purchase preferences of Turkish and German smartphone owners, the differences between Turkish and German smartphone owners' smartphone purchase decisions, the most frequently preferred ingredient brands and the differences between consumers' favorite ingredient brands and the factors that affect consumers' smartphone purchase preferences. Empirical data were collected from 321 smartphone users majority of whom are college students in Turkey and Germany (Turkey: 165, Germany: 156). The primary insights this research provides are as follows: which factors have been related by consumers' smartphone purchase preferences and significance of ingredient brand in their preferences. According to results from the data obtained, the most important factors affecting smartphone consumer purchasing preferences of Turks. Consumer preferences of consumers using smartphones with Android OS have differentiated with some factors significantly.