Kadın girişimcilerde girişimcilik özellikleri ve liderlik tarzlarının belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study for the determination of women entrepreneurs in entrepreneurship feartures and leadership style
  1. Tez No: 413903
  2. Yazar: PINAR ERSARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Kadın Liderler, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Women Leaders
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kadın girişimciliği, ekonomik ve toplumsal hayatta önemli fırsatlar yaratmakta ve kadının hem ekonomik hem sosyal gelişmeye önemli katkılar sağlayan potansiyel güç haline gelmelerini sağlamaktadır. Günümüz dünyasında kadınların çalışma yaşamına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları hem kendisi hem de toplum için oldukça stratejik bir öneme sahiptir. Özellikle kadının özgüven sahibi, eğitimli, azimli ve kararlı duruşunun ön plana çıkması ekonomik bağımsızlığını ve toplumdaki konumunu güçlendirmektedir. Kadın girişimciliği önündeki engellere rağmen gelişmekte olan bir konudur ve pek çok yetkinlik ve dinamik gerektirmektedir. Bu çalışmada farklı boyutları, gerektirdikleri ve tarihsel gelişim göz önüne alınarak kadın girişimciliği ve kadın girişimcilerin özellikleri incelenmiştir. Tez çalışmasında kadın girişimciliğini etkileyen faktörler üzerine araştırma yapılmıştır. Kadın girişimciliğinin proaktiflik ve yenilikçilik; iş başarısı; risk alma ve rekabetçilik olmak üzere üç temel değişkene bağlı olduğu görülmüştür. Bu değişkenlerin girişimcilik güdüsü, kadın liderlik yapısı, özgüven, ilk girişimcilik deneyimi ve aileden gelen girişimcilik özellikleri ile etkin bir etkileşim içinde olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında demografik faktörlerin de kadın girişimciliği üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Kadın girişimcilerin hizmet sektöründe daha etkin olduğu, çoğunun iyi eğitim almış olduğu ve seçtiği iş alanlarında yetkin kişiler oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Women entrepreneurship, creating significant opportunities for economic and social life, and makes an important contribution to both economic and social progress that the women become potential power. Nowadays women participation in working life largely and taking a more active role in entrepreneurial activity has a very strategic importance for both themselves and the community. Especially self-confident, educated, ambitious and determined stance of women strengthens their economic independence and position in society. Despite there are some obstacles on women entrepreneurship and it requires many skills and dynamics. In this study; women entrepreneurs' properties and women entrepreneurship are investigated by consideration of different variations, requirements and historical development of women entrepreneurship. In this thesis study, it was carried out research on the factors affecting women's entrepreneurship. Proactiveness and innovation; business success; risk-taking and competitiveness were found as three basic variables for women entrepreneurship. It is seen that these variables have active interactions with entrepreneurial instincts, women leadership structure, self-esteem, the first entrepreneurial terms experience and entrepreneurial characteristics that come from family. As a result of research, it was found that demographic factors affect women entrepreneurship. The search show that women entrepreneurs are more efficient in the service sector, many of them are well-trained and competent persons in their chosen field.