Çağdaş maliyetleme yöntemlerinden biri olan faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi: Hazır beton sektörü üzerinde uygulama
One of the contemporary costing methods is the activity based costing system: An implementation of ready-mix concrete sector
- Tez No: 413965
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİŞTAH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, Geleneksel Maliyetleme Yöntemi, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi, Hazır Beton Sektörü, Cost Accounting, Traditional Costing Method, Activity Based Costing Method, Ready-Mix Concrete Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
“Çağdaş Maliyetleme Yöntemlerinden Biri Olan Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi: Hazır Beton Sektörü Üzerinde Uygulama”adı altında hazırlanan bu çalışmanın amacı, faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin hazır beton üretim sektöründe uygulanması ve yöntemin geleneksel maliyetleme ile olan farklarını ortaya koymaktır. Türkiye' nin, 2009 yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada yer alması ve 2013 yılından bu yana Çin ve ABD' nin ardından üçüncü sıraya yükselmiş olması, çalışmanın uygulama kısmını oluşturan sektör seçiminde etkili bir neden olarak ortaya çıkmıştır. Hazırlanan çalışmada alan araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme yöntemi seçilmiştir. Bu yöntemle, uygulama kısmının oluşturulmasında bire bir gözlemin gerçekleştirilmesi ve elde edilen sonuçların yerinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bilgiler, birincil ve ikincil verilerden oluşmaktadır. Birincil veriler; uygulamanın gerçekleştirildiği işletme yöneticileri ve çalışanları ile yüz yüze yapılan görüşmelerden sağlanmış olup, ikincil veriler ise; konuyla ilgili literatürde yer alan yerli ve yabancı kaynaklardan sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis named as“One of The Contemporary Costing Methods is The Activity Based Costing System: An Implementation of Ready-Mix Concrete Sector”is the implementation of activity based costing method in conrete sector and the statement of the differences as regards to the traditional costing method. The reason of choose ready - mix concrete sector is that Turkey is taking first place in Europe since 2009, and is taking third place in the world about production of ready - mix concrete since 2013. The method of thesis is the case study method. The reason is the choosing this method that observation the production process and evaluation of the results as soon as they appear. The materials of the study are made up of the primary and the secondary data. The primary data has been derived directly by interviewing the managers and staff working in the business in which the study was done. The secondary data has been obtained from the domestic and foreign literature sources related to the subject.