Burdur ve Isparta arasında bulunan geç tersiyer denizel tortul kayaçlarının nannofosillerle krono-biyostratigrafik çözümlenmesi
Chrono-biostratigraphical analysis based on nannofossils of late tertiary marine sedimentary rocks located between Burdur and Isparta
- Tez No: 414038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS KEMAL SAGULAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyostratigrafi, denizel kırıntılılar, Geç Tersiyer, kronostratigrafi, nannofosil, Biostratigraphy, chronstratigraphy, Late Tertiary, marine clastics, nannofossil
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gökçebağ (Burdur) ve Yakaören (Isparta) köyleri arasında kalan alanda önceki çalışmalardan farklı olarak, Gökçebağ Karışığı, Isparta Formasyonu, Güneyce Formasyonu, Gölcük Volkanitleri ve güncel karasal tortullardan oluşan bir stratigrafik istifin bulunduğu belirlenmiştir. Tez konusunu oluşturan Güneyce Formasyonu'nun nannoplankton biyostratigrafisine dayanarak yapılan biyostragrafik çözümlemesinde, eş yaşlı ve taşınmış olarak kökensel ayrımlanmış 93 adet nanoplankton türü tanımlanmış ve kayıtlara dayanarak Isparta Formasyonu'na ait Discoaster saipanensis NP17; Güneyce Formasyonu'na ait Triquetrorhabdulus caritanus NN1, Discoaster druggii NN2, Sphenolithus belemnos NN3 olmak üzere 4 aşamalı menzil zonu belirlenmiştir. Sahanın jeolojik haritası saha çalışmaları ve uydu görüntüleri yanında biyostratigrafik verilerden yararlanılarak yeniden düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the geological units within the area Gökçebağ (Burdur) and Yakaören (Isparta) villages are made of, from bottom up, Gökçebağ Melange, Isparta Formation, Güneyce Formation, Gölcük Volcanites and Quaternary terrigenous deposits was determined. Based on the analysis of nannoplanktons, 4 biostratigraphic interval zone are defined as Discoaster saipanensis NP17 (belongs to Isparta Formation); Triquetrorhabdulus caritanus NN1, Discoaster druggii NN2, Sphenolithus belemnos NN3 (belongs to Güneyce Formation). The geological map of the area is aranged besides the field studies and satellite images benefiting from biostratigraphic data. Miocene and Eocene sediments are separated and geologically mapped.