Farklı bor kimyasalları ve gomalak içeren inşaat boyalarının termal ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of thermal and physical properties for construction dyes containing different boron chemicals and shellac
- Tez No: 414235
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boya, zeolit, gomalak, bor kimyasalları, Dye, zeolite, shellac, boron chemicals
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Doğal veya sentetik malzeme olan boya günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Dekoratif yönünün yanı sıra malzemeyi koruma amacıyla kullanılan boyanın iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada; boyaya zeolit, bor kimyasalları ve gomalak eklenerek fiziksel testler uygulanmıştır. Ayrıca enstrümental cihazlar kullanılarak boyanın karakterizasyonu incelenmiştir. Katkı maddesi seçiminde, maddeye ulaşım ve ülkedeki yıllık üretim etkili olan parametrelerdendir. Bu yüzden, zeolit ve bor kimyasalları kolay erişilebilirlik ve ülkemizdeki büyük miktarlardaki üretimi açısından katkı maddesi olarak uygun olmaktadır. Bor kimyasalları ile ilgili geçmiş çalışmalar, tekstil ürünlerinde alev geciktirici özelliğinin yanı sıra birçok kullanım alanına sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, gomalağın metalik malzemelerde koruma ve izolasyonunda geniş kullanım alanına sahip olduğu geçmiş çalışmalardan görülmektedir. Zeolit ise çimento sektöründe yapışmayı arttırma özelliği gösterdiği için boya içerisindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dyes, natural or synthetic substances, are used in most of area in daily life. Not only decorative effect but also protective purposes are lead to using of dyes. Studies about enhancing and strengthening of dyes are continued. In this study, zeolite, shellac and different boron chemicals were used as additive and physical tests were applied. Also, instrumental methods were used for characterization of dyes. Accessible of additives or yearly production amounts are become important issue at selection of materials. So, zeolite and boron chemicals are suitable selection in that easy access and has large amount of production in our country. Previous research about boron chemicals shows they have flame retardant effect on textile materials besides numerous usage areas. Also, from previous research, shellac was used widely for protection and insulation of metallic materials. Zeolite added to dye to increase adhesive effect of dye.