Otomotiv yan sanayindeki lazer uygulamalarında ortaya çıkan hataların analizi ve azaltma yollarının incelenmesi
The analysis of defects that occur in laser applications in automotive supply industry and examine ways to reduce welding defects
  1. Tez No: 414245
  2. Yazar: REGAİB UĞUR ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer kaynak, benzinli enjektörler, kaynak parametreleri, Laser welding, gasoline injectors, welding parameters
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İmalat sektörü, seri üretime dayalı, ekonomik ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayan yeni imalat yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle son yıllarda büyük bir gelişme gösteren ve seri üretime dahil olan lazer kaynak yöntemi, alışılagelmiş imalat yöntemlerine göre sahip olduğu avantajlar nedeniyle günümüz imalat sektörünün etkili ve giderek payını artıran yöntemlerinden birisi haline gelmiştir. Lazer kaynağının uygulama alanlarından birisi de, benzinli ve dizel araç sistemleri için ürün tedarik eden otomotiv yan sanayidir. Ürünler arasında dizel sistemler için enjektör gövdesi, enjektör iğnesi ve ayrıca benzinli sistemler için piezo enjektörler yer almaktadır. Lazer kaynağına tabi tutulan bu ürünlerin kaynak bölgeleri infrared sensörlü pyrometre adlı kameralarla incelendiğinde, delik ve boşluk gibi hatalara rastlanmaktadır. Kaynak prosesi sonucu ortaya çıkan bu hatalar ıskarta sayılarında da büyük artışlara neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle lazer kaynağı incelenecek, kaynak prosesi sonucu ıskartaya ayrılan hatalı parçalarda hata analizleri yapılarak, kaynak parametrelerinde yapılması gereken değişiklikler belirlenip hataların en aza indirilmesi ile kaynak kalitesinin araştırılması yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The manufacturing sector, based on mass production, economic and providing a safe working environment requires new manufacturing methods. Especially in recent years, including a large series production development and the laser welding method which, according to conventional manufacturing methods due to its advantages in today' s manufacturing sector, which has become one of the effective methods and gradually increase the share of. One of the application areas of the laser welding, to supply product for the gasoline and diesel vehicles in the automotive industry. Diesel systems's products are injector body and the injector needle. Gasoline systems' s products are piezo enjectors.Infrared pyrometer sensor cameras are analyzed from the welding regions of the products, such as holes and space defects found. The defects resulting from the welding process causes large increases in the number of scraps. In this study, firstly laser welding examined, parts which are scraps to the defect analysis, changes in welding parameters to be determined and investigate the quality of the welding. Welding defects will be minimized.