Hepato-protective and therapeutic effect of ellagic acid on D-galactosamine-induced liver damage
Farelerde D-galaktozamin nedenli karaciğer hasarı üzerine elljik asitin koruyucu ve iyileştirici etkileri
- Tez No: 414276
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Ellajik asit, D-Galaktozamin, hepatoprotektif etkisi, karaçığer hasarı, antioksıdan, Ellagic acid, D-Galactosamine, Hepatoprotective effect, Liver damage, antioxidant
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sebze, meyve ve içeceklerin bir parçası olarak tüketilen polifenol bakımından zengin diyet gıda maddeleri antioksidan özellikleri dolayısıyla dikkat çekmiştir. Meyve ve kuruyemişlerde yaygın olarak görülen bir polifenolik bileşen olan ellajik asidin (EA) serbest radikalleri temizlediği ve hücre zarlarını koruduğu rapor edilmiştir. Bu çalışma, D-galaktosamin (D-GalN) kaynaklı karaciğer hasarına karşı elajik asidin koruma mekanizmasını incelemektedir. Bilinen bir hepatotoksin olan D-GalN, kobay hayvanlarda şiddetli hepatoselüler inflamatuvar hasara ve insanlarda görülen viral hepatite benzer klinik özelliklere neden olmaktadır. Canlı organizmada ellajik asidin D-GalN üzerindeki etkisine ilişkin çok az şey bilinmektedir. Otuz beş sağlıklı erkek Wistar sıçanı eşit olarak beş gruba ayrılmıştır. Birinci ve ikinci gruplar kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Kontrol gruplarına sırasıyla 0,5 ml normal tuz ve %0,2 (0,5 ml) DMSO verilmiştir. Üçüncü gruba D-GalN (700 mg/kg) verilmiştir. Dördünce ve beşinci gruba ise sırasıyla D-GalN (700 mg/kg) ile ellajik asit (25 mg/kg) ve elajik asit (25 mg/kg) ile D-GalN (700 mg/kg) verilmiştir. Sıçanlar tedavi süresinin sonunca öldürülmüştür. Karaciğer dokusunda ALT, AST, ALP ve LDH seviyeleri tespit edilmiştir. D-GalN verilmesi, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bu karaciğer enzimlerinin düzeyini artırmıştır. D-GalN ile tedavi edilen sıçanlara elajik asit verilmesi, bu numunelerdeki ALT, AST, ALP ve LDH düzeylerini düşürmüştür. D-GalN, karaciğer dokularının histopatolojik durumunda belirgin hasarlara yol açmıştır. Bu hasarlar, ellajik asit verilerek iyileştirilmiştir. Sonuç olarak, D-GalN kaynaklı karaciğer hasarlarını iyileştirmek için kemoterapide D-GalN ile birlikte ellajik asit kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Polyphenol-rich dietary foodstuffs, consumed as an integral part of vegetables, fruits, and beverages have attracted attention due to their antioxidant properties. Ellagic acid (EA), a polyphenolic compound widely distributed in fruits and nuts, has been reported to scavenge free radicals and protect cellular membranes. This study examined the protective mechanism of EA against D-galactosamine (D-GalN)-induced liver damage. A little is known about the influence of EA on D-GalN toxicity in vivo. D-GalN, a well-known hepatotoxicant, causes severe hepatocellular inflammatory damage and clinical features similar to those of human viral hepatitis in experimental animals. A little is known about the influence of EA on D-GalN toxicity in vivo. Thirty-five healthy male Wistar rats were equally divided into five groups. First and second groups were used as controls. The control groups received 0.5 ml of normal saline and 0.2% (0.5 ml of DMSO), respectively. The third group received D-GalN (700 mg/kg). Fourth and fifth groups were recieved D-GalN (700 mg/kg) plus EA (25 mg/kg) and EA (25 mg/kg) plus D-GalN (700 mg/kg), respectively. The rats were killed at the end of the treatment period. The level of ALT, AST, ALP, and LDH were determined in liver tissue. Administration of D-GalN increased the level of these liver enzymes when compared to the control group. The administration of EA to D-GalN-treated rats decreased the ALT, AST, ALP, and LDH levels in these samples. D-GalN caused marked damages in the histopathological status of liver tissues. These damages were ameliorated by EA administration. In conclusion, EA may be used in combination with D-GalN in chemotherapy to improve D-GalN-induced liver damages.