Limited şirkette çıkma ve çıkarma
Resignation and expulsion at the limited liability company
- Tez No: 414461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ BOZGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited Şirket, Çıkma, Çıkarma, Ayrılma Akçesi, Limited Liability Company, Resignation, Expulsion, İndemnity for Exclusion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile limited şirketlerde çıkma ve çıkarma hakkı genişletilerek kabul edilmiştir. 6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanunu döneminde limited şirketlerde çıkma hakkı sözleşmeye veya haklı sebeplere dayalı olarak; çıkarma hakkı ise yalnızca haklı sebeplere ve sermaye borcunun ödenmesinde temerrüde dayalı olarak kullanılabiliyordu. Ancak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birleşme halinde, şirketler topluluğunda belirli şartların gerçekleşmesi koşuluyla ve çıkmaya katılma yoluyla ortakların şirketten çıkmalarına izin verilmiştir. Yine yeni Kanun ile haklı sebeplere ek olarak sözleşmeye, haklı sebeple feshe, birleşmeye, şirketler topluluğuna dayalı olarak ortağın şirketten çıkarılabileceği düzenlenmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde çıkma kavramı ve çıkma halleri, ikinci bölümünde çıkarma kavramı ve çıkarma halleri, nihayet üçüncü bölümünde ise çıkma ve çıkarmanın sonuçları ve ayrılma akçesi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the Turkish Commercial Code numbered 6102, the right to withdraw from the company and dismissal of a partner from the company have been adopted extensionally. In the abrogated Commercial Code, the right of withdraw from the company was subjected to the provision in the contract or just causes and the right of dismissal of a partner from the company was subjected to the contract and the event of default regarding the payment of the capital commitment. However, the Turkish Commercial Code numbered 6102 has allowed the partners to withdraw from the partnership in case of merger of corporations providing participation in the withdrawal. In addition to the event of just causes, it has been also regulated in the new code that dismissal of a partner from the company would be possible under the contractual conditions, termination with just cause and in the case of merger of corporations and group of corporations. This article examines i) the right to withdraw and the types of withdrawal in the first part, ii) the term of dismissal and types of dismissal in the second part and iii) finally the consequences of the withdrawal from the company and dismissal of a partner from the company and indemnity for exclusion in the third part.