Bir Yusuf ve Züleyhâ metni: Metin / indeks
Text of Yusuf and Züleyhâ: Text / index
- Tez No: 414465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÜST ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahsenü'l-Kasas, Divan Edebiyatı, Yusuf, Mensur, Mesnevi, Züleyhâ, Ahsenul-Kasas, Literature Of Divan, Yusuf, Prosaically, Mesnevi, Zuleyha
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kuran-ı Kerim'de Ahsenü'l-Kasas adıyla bilinen Yūsuf u Züleyhâ kıssası divan şiirinde birçok esere konu olmuştur. Çalışmada H.994 yılında istinsah edilmiş yazarı bilinmeyen mensur bir eserin 2a-51a varakları arasında kalan kısmı Latin harflerine transkripsiyonlu olarak aktarılıp incelemesi yapılmıştır. Çalışmada Hz. Yusuf kıssasının Kuran-ı Kerim ve diğer kutsal kitaplarda nasıl yer aldığı ve esere kaynaklık eden kutsal kitaplar belirtilmiştir. Ayrıca metinde geçen kahramanlar hakkında tanıtıcı bilgiler verilmiştir. Bununla birlikte divan şiiri içerisinde yazılmış manzum ve mensur Yusuf u Züleyhâ metinleri hakkında bilgiler verilmiş,metinde geçen ayetler ve mealleri günümüz Türkçesi ile ifade edilmişdir. Metinden harketle nasirin edebi kişiliği ve uslubu hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmanın sonuna metnin özel isim indeksi de eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis Yusuf u Züleyhâ story which was known by name of AhsenülKasas in the holy Quran mentioned to many work in Diwan poetry. A text which was copied in A.C 991, whose author unknown and a mited prose, verse text which was left between 1b-51a papers were transferred and examined to Latin letter in a transcription form. Story source that was source to story was stated by giving information Prophet Yusuf story how took part in holy Quran and other holy book. Besides that it was given introductory informations about heros in story however, verse sources were translated into Turkish by giving information about written prose verse Yusuf u Züleyhâ story. Amd many kind of evalucations were made about nasirǿs personality and style. In the end of the work it was added story index.