Turkish and European perspectives on Syrian migration since 2011
2011 sonrası Suriyeli göçüne yönelik Türk ve Avrupa perspektifleri
- Tez No: 414474
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİRAY SADIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB ve Türkiye, mülteciler, insani yardım, uluslararası işbirliği, göç politikaları, European Union (EU) and Turkey: refugees, humanitarian aid, international cooperation, migration policy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur, ancak günümüzde dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Türkiye, Ortadoğu da ki sorun yaşanan bölgelere stratejik olarak yakınlığı nedeniyle son yıllarda çok fazla göçe maruz kalmıştır. Avrupa Birliği bu konudan rahatsızlık duymaktadır. Çünkü Türkiye sınırını aşan mülteciler Korunaklı Kale Avrupası'nın sınırlarına dayanmaktadır. Bu konuda hem Türkiye hem de AB derhal yeni çözümler üretmek zorundadır. Aksi taktirde iki bölgede geri dönüşü olmayan bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalacaktır. AB ve Türkiye, bu konuya farklı yaklaşmakta ve farklı politikalar üretmektedir. Bu çalışmada, 2011 yılı sonrasında Suriye de başlayan iç savaş, Türkiye'ye doğru yaşanan Suriyeli göç dalgası ve bu konuya Türkiye ve AB'nin yaklaşımları incelenecektir. İlk olarak, Türk hükümeti, sivil toplum kuruluşları ve halkının bu göç dalgasına yönelik bakış açıları değerlendirilecektir. İkinci olarak, AB Komisyonu, sivil toplum kuruluşları ve halkının konuya yaklaşımı analiz edilecektir. Son olarak, Türkiye ve AB'nin yaptığı yardımlar ve uyguladıkları politikalardaki farklılıklar karşılaştırılacaktır. Bu çalışma sırasında kamuoyu yoklamaları, Avrupa Komisyon raporları ve AFAD'ın raporları kullanılacaktır. Türk yetkilileri AB'nin bu konuda yeteri kadar inisiyatif almadığını düşünmektedir. Fakat AB durumu farklı değerlendirmektedir. Bu çalışmada AB'nin Türk yetkililere hangi konularda, ne kadar yardımcı olduğuna cevap bulunmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Migration is as old as history of mankind, but it has become one of the world's biggest problems today. Turkey has been exposed to growing migration wave, because of its location in proximity to crisis regions in the Middle East. The European Union (EU) has been disturbed from this issue because the refugees who crossed the border of Turkey are based on the boundary of Fortress Europe. Both Turkey and EU need to timely address this problem, as both of them are faced with an irreversible refugee influx. Turkey and EU have approached differently and produced different policies about recent migration wave. In this study, the civil war which began in Syria after 2011, the wave of Syrian migration towards Turkey, and Turkey and EU's approach will be examined. First, the perspectives of Turkish government, NGOs and people will be evaluated. Second, European Commission, NGOs and people's approach to subject will be analyzed. Finally, the aid from Turkey and EU, and differences in the policies implemented will be compared. During the study, public opinion polls, EU Commission reports and Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) reports will be used. Turkish authorities consider that EU couldn't receive enough initiative. On the other hand, EU is assessing the situation differently. This thesis aims to find out an answer to an extent and degree of European and Turkish policy convergence.