Öğrenci - işçilerin güvencesizlik süreçleri: Çankırı örneği
Precarious employment processes of student - workers: The case of Çankırı
- Tez No: 414477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvencesizlik, güvencesiz istihdam, öğrenci işçiler, sosyal politika, Precarious employment, student workers, social policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, eğitimlerini devam ettirebilmek için yeterli gelire sahip olmayan üniversite öğrencilerinin gelir/ek gelir elde edebilmek için çalışmaya karar verdikleri andan itibaren, içinde bulundukları güvencesiz çalışma koşullarını ve gündelik yaşam pratiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Piyasadaki ücretlerin ve istihdam koşullarının üzerinde belirleyici etkisi ol(a)mayan öğrenci-işçiler, işgücü piyasası ile tamamen işverene bağımlı bir şekilde çalışma ilişkisi kurarlar. İşte bu bağımlı çalışma ilişkisi öğrenci-işçilerin güvencesizliklerinin en önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada, lisans seviyesinde eğitim alan ve düzenli/düzensiz bir işte çalışan öğrencilerin, öğrenci-işçilerin, maruz kaldıkları güvencesizlik halleri, nedenleri ve sonuçları Çankırı örneği bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmanın temel soruları, öğrenci-işçilerin çalışma koşullarının görünen bir portresini sunmaktan öte, aynı zamanda bu portrenin arka planını oluşturan kapitalist istihdam biçimlerini de sorgulayacak şekilde hazırlanmıştır. Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde lisans eğitimi alan ve aynı zamanda bir işte çalışan yirmi (20) öğrenci ile yapılan yarı-yapılandırılmış mülakatlar neticesinde niteliksel bir analiz ortaya konmuştur. Bu analiz neticesinde, öğrenci-işçilerin hem çalışma koşulları açısından hem de sosyal güvenlik konumları açısından güvencesizliğe maruz kaldığı ve bu durumun öğrenci-işçilerin üniversite ve çalışma hayatlarının yanı sıra, sosyal yaşantılarını ve edindikleri kimlikleri de etkilediği iddia edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze precarious working conditions and daily life practices of university students, who do not have sufficient income to maintain their education, since when they have decided to work in order to get income/ additional income. These student-workers have established dependent working relations upon their employer because of their inability to determine the wages and employment conditions in the market. This dependent working relations are one of the most important reasons of student-workers' precarious employment. In this study, precarious conditions of bachelor students employed in regular/irregular workplace are analyzed with their reasons and results in the context of Çankırı. Fundamental questions of the study are prepared regarding not only to present the whole picture of their working conditions but also the capitalist employment forms constituting the background of those conditions. A qualitative analysis is conducted by the field research through semi-structured interviews with around twenty (20) students in Çankırı Karatekin University, both maintaining a bachelor education and working in a place at the same time. It is concluded that student-workers are subjected to precarious conditions in both their working places and their social security positions and this is claimed to affect their social life and identity definitions in addition to their education and working process.