Çocuk Duygusu dergisinin eğitim bilimleri açısından incelenmesi
The analyze of Çocuk Duygusu magazine in terms of educational sciences
  1. Tez No: 414527
  2. Yazar: KADRİYE ÇALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk dergileri, çocuk eğitimi, edebiyat eğitimi, eğitim bilimleri, children's magazines, children's education, literature education, educational sciences
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma eski harfli çocuk dergilerinden“Çocuk Duygusu”dergisinin eğitim bilimleri açısından incelenmesini hedeflemektedir. Bu doğrultuda derginin çocuk eğitimine yönelik olarak neleri içermekte olduğu incelenmiştir. Çalışma, tarihi yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 1913–1914 yılları arasında çıkarılan 61 sayılık dergi taranmış, çocuk eğitimiyle ilgili olarak ele alınan temel konular tespit edilmiş, bu konulara uygun metinler seçilmiş, derginin fihristi çıkarılmış ve bazı metinler günümüz Türkçesiyle çalışmaya eklenmiştir. Derginin döneminde çıkarılan diğer çocuk dergileri gibi hem çocuk eğitimine hem de bu alandaki dergicilik faaliyetlerine büyük katkısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse one of the Old Turkish script children magazines“Çocuk Duygusu”in terms of educational sciences. Accordingly what the magazine includes about children's education has been studied. The study has been carried out using historical method. The 61 numbered issues of the children's magazines published between 1913–1914 have been scanned, the main subjects on children's education have been determined, the approppriate texts on these subjects have been chosen, the index of the magazine has been prepared and some texts in contemporary Turkish have been added to the study. It has been detected that this magazine has been of great contribution both to children's education and the publishing activities in that area.