Characters seeking liberation in R. K. Narayan's Swami and Friends, The Bachelor of Arts and The English Teacher
R. K. Narayan'ın Swami and Friends, The Bachelor of Arts ve The English Teacher adlı romanlarındaki karakterlerin özgürleşme arayışı
  1. Tez No: 414542
  2. Yazar: SİNEM SAATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: R. K. Narayan, Swami and Friends, The Bachelor of Arts, The English Teacher, Malgudi, Hindistan'ın bağımsızlaşması, R. K. Narayan, Swami and Friends, The Bachelor of Arts, The English Teacher, Malgudi, decolonisation of India
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
R. K. Narayan (1906-2001), çoğu eserinin geçtiği yer olan kurgusal kasaba Malgudi'yi tipik bir Güney Hindistan kasabası olarak tasvir eder. Malgudi, Hindistan'ın küçük bir kopyası olduğu için Narayan, Hindistan'ın İngilizler tarafından sömürgeleştirilmesine ve bunun Hint toplumuna etkisi hakkındaki yorumunu Malgudi ve Malgudi'de yaşayanlar aracılığıyla yapmıştır. Çağdaşlarının aksine, Narayan sömürgeleşmeye karşı kışkırtıcı veya isyankâr bir tutum takınmaz. Narayan'ın İngiliz karşıtı bir söylem içinde bulunarak sömürgeleşmeye karşı çıkan diğer yazarlardan farkı, İngiliz karşıtlığı yerine Hindistan'ın kendi kimliğine, tarihine ve kültürüne odaklanmasıdır. Narayan'ın kendi kültürüne güçlü bir şekilde bağlı olması ve Gandhi gibi kavgacı olmayan bir tutum sergilemesi, Malgudi'yi Hint gelenekselliğinin ve muhafazakârlığının somutlaşmış şekline dönüştürür. Narayan'ın sömürgeciliğe karşı sakin ve mesafeli duruşunu devam ettirmesinde en önemli etken anlatımında mizah ve hiciv kullanmasıdır. Sömürgeleşme sonucunda ortaya çıkan hem bireysel hem de toplumsal problemleri ve tuhaf durumları mizahi bir dille eleştirir. Narayan'ın üçlemesi olarak da bilinen Swami and Friends (1935), The Bachelor of Arts (1937) ve The English Teacher (1945) Malgudi'yi, bir çocuğun, bir üniversite öğrencisinin ve bir yetişkinin gözünden ayrıntılı bir şekilde tasvir eder. Narayan üçlemesinde sömürgeciliğe karşı tutumunu bağımsızlaşma ve kaostan uzak durma, Hintlilik ve geleneksellik ve Hintliliğe sarılarak kurtuluşa erme temalarını tekrar tekrar kullanarak sergiler. Narayan'ın üçlemesinde tekrar tekrar kullandığı temalar bağlamında yapılan bu çalışmada varılan sonuç şudur ki; Narayan, Malgudi'nin bağımsızlaşma olasılığına inanır ve bununla birlikte Hindistan'ın bağımsızlaşmasının ancak Hint değerlerine sarılması ile gerçekleşeceğini öne sürer.
Özet (Çeviri)
R. K. Narayan (1906-2001) depicts the fictional town of Malgudi, in which he sets most of his works, as a typical South Indian town. Since Malgudi is formed as the microcosm of India, it was through Malgudi and Malgudians that Narayan made his comments on the British colonisation of India and its effects on the Indian society. Contrary to his contemporaries, Narayan does not display a provoking or rebellious attitude towards colonialism. Narayan's difference from the other writers who react against colonialism by employing an anti-British discourse is that he focuses on India's own identity, history, and culture instead. Narayan's strong attachment to his own cultural values and his rejection, like Gandhi, of an aggressive attitude shapes Malgudi as the embodiment of Indian traditionalism and conservatism. The most significant effect in Narayan's maintaining a calm and detached position in his response to colonialism is his use of humour and irony in his narration. He criticises both the individual and social problems and unusual situations which emerge after the colonial process in India in a comic way. Known as the Narayan's trilogy; Swami and Friends (1935), The Bachelor of Arts (1937) and The English Teacher (1945) represent Malgudi comprehensively; from the eyes of a child, a college student and an adult. Narayan in his trilogy displays his attitude towards colonialism by repeatedly dealing with the themes of decolonisation and detachment from chaos, Indianness and traditionalism, and reaching liberation by embracing Indianness. The overall conclusion drawn from the study of Narayan's trilogy in terms of these recurrent themes is that, he believed in the prospect of decolonisation in Malgudi, but he also suggested that India's independence it can only be achieved by embracing indigenous Indian values.