Evaluation of reading materials in the Speakout coursebook: From the data on perceptions and experiences of EFL instructors
Speakout ders kitabındaki okuma materyallerinin değerlendirilmesi: Yabancı dil olarak İngilizce öğreten eğitmenlerin algı ve deneyimlerine göre
- Tez No: 414618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENİSA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı değerlendirmesi, okuma materyalleri, yabancı dil olarak İngilizce öğreten eğitmenlerin algı ve deneyimleri, yabancı dil olarak İngilizce eğitimi, Coursebook evaluation, reading materials, perceptions and experiences of EFL instructors, English as a foreign language (EFL)
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin yabancı dil hazırlık programlarında, orta seviyede İngilizce yeterliliğine sahip öğrenciler için eğitim materyali olarak kullanılan Speakout ders kitabındaki okuma materyallerini değerlendirmektir. Özellikle, okuma materyalleri, amaçları, metinlerin uygunluğu, öğrenci gereksinimleri ve kelime dağarcığı gelişimi bakımından öğretim görevlilerinin algı ve deneyimlerine dayanarak ele alınmıştır. Bu çalışmaya, İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde (kar amacı gütmeyen, özel) çalışan, yabancı dil olarak İngilizce öğreten 60 öğretim üyesi katılmıştır. Veriler; 60 kişiye uygulanan anketler, 15 kişi tarafından yazılan yansıtıcı metinler ve 5 kişinin sesli düşünme tekniği ile toplanmıştır. Bulgular, okuma materyallerinin uzunluğu, seviyesi ve gerçekliğe uygunluğunun yanı sıra erek kültürün tanıtımı açısından yeterli olduğunu ancak hala konu, çeşit, görseller, teknikler, aktiviteler ve ifade yeteneği ile ilgili bazı değişikliklere değinilmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the reading materials in the Speakout coursebook used as an instructional material for learners at the intermediate level of proficiency in a language preparatory program in Turkey. Specifically, the reading materials were examined in terms of text appropriateness, purpose of the materials, learner needs and vocabulary development based on the perceptions and experiences of the Turkish EFL instructors. The participants of this study were 60 EFL instructors working at a foundation (non-profit, private) university in Istanbul, Turkey and the data were collected through a questionnaire (N=60), reflective essays (N=15) and stimulated recall protocols (N=5). The findings revealed that the reading materials were satisfying in relation to length, level of the texts along with authenticity and introduction of target culture; however, certain modifications with regard to topics, genre, visuals, strategies, activities and word recycle were required to be addressed more closely.