مَنْهَجٌ مُقْتَرَحٌ لِتَعْلِيمِ اللُّغَةِ الْعَرَبِيَّةِ لِأَغْرَاضٍ إِعْلَامِيَّةٍ(التَّأْهِيلُ اللُّغَوِيُّ للْمُرَاسِلِ الْحَرْبِيِّ نَمُوذَجًا)
Medya amaçlı arapça öğretimi için yöntem önerisi (model olarak savaş muhabirinin dil rehabilitasyonu)
  1. Tez No: 684746
  2. Yazar: İSLAM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel amaçlarla Arapça, savaş muhabiri, ihtiyaç analizi, müfredat yapılandırma, Arabic for special purposes - war reporter - needs analysis - curriculum formulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
On yıllardır Arap bölgesi dünyanın en sıcak ve en fazla çatışma noktası barındıran bölgesi sayılmaktadır. Bu nedenle de uluslararası medyanın bulunması gerekmektedir. Arapça konuşamayan kimselere özel amaçlarla Arapça öğretilmesine verilen öneme nazaran halen daha savaş muhabirlerine Arapça öğretim dersleri bulunmamaktadır ki, araştırmamızın etkeni bu nokta olmuştur. Çalışmamızın temel sorusu şudur; Savaş muhabirine Arapça öğretmek için nasıl bütüncül bir yöntem oluşturabiliriz? Bu sorunun ise üç alt problemi bulunmaktadır. Bunlar; savaş muhabirine duyulan ihtiyaç, Arapça konuşamayan savaş muhabirinin Arapça rehabilitasyonuna ihtiyaç duyduğu dile dayalı iletişim konumları ve hedefleri içeriği eğitim ve değerlendirme yolları açısından önerilen yöntemin özellikleridir. Araştırmamda iki yöntem bulunmaktayım. Bunlar sırasıyla; araştırmanın araçlarını oluşturmak ve hedef kesimin ihtiyaçlarını analiz etmek suretiyle tanımlayıcı yöntem ve hedeflenen yöntemi yapılandırmak, uygulamalı ders ile örneklendirmek ve değerlendirmek suretiyle yapılandırma yöntemidir. Çalışmamda savaş muhabirinin dil ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde listelemiş bulunmaktayım. Bunlar; kendisini tanıtma, kaynaklar resmi makamlar ve çalışma ekipleri ile iletişim kurulması ve mesleki diyaloglar, çatışma bölgesinde etkileşim, dinleme okuma yazma ve kayıt aşamalarından geçerek farklı platformlar için gerekli malzemenin üretilmesidir. Ayrıca savaş muhabirinin kültürel ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde listelemiş bulunmaktayım. Bunlar; Savaşların siyasi ve askeri analizlerinin okunması, çatışma bölgesinin coğrafi ve toplumsal açıdan incelenmesi, mezhepsel ve etnik koşullarının tanınması, Arap bölgesinin tarihinin, Arap sembollerinin, Arap insanının karakterinin ve kendileri ile iletişim yollarının araştırılmasıdır. Araştırmamızda, belirli kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamak için sunulan özel amaçlı Arapça öğretim yöntemleri hakkında bir dizi geçmiş çalışmaya da değinilecek ve bu hususta başlangıç noktası savaş muhabirlerinin çalışmaları sayılacaktır. Akabinde bu yöntem, dersler üzerinden doğrudan uygulanabilir müfredat ve programların telifine ve hazırlanmasına dönüştürülebilecektir.
Özet (Çeviri)
For decades, the Arab region has been the hottest in the world and the most conflict zones and that requires the presence of an international media, however, given the interest in teaching Arabic to non-native speakers for special purposes, there are still no studies for teaching Arabic to a war reporter. This is the motivation for this study. The main study question:“How do we build an integrated curriculum for teaching Arabic to the war reporter?”Three questions branched out from it, regarding: The linguistic needs of the war reporter, and the positions of linguistic communication that a war reporter who does not speak Arabic needs to be qualified for it, and specifications of the curriculum in terms of its objectives, content, methods and evaluation? The study followed two approaches, respectively: descriptive approach by building the study tool and analysing the needs of the category through it, and constructive approach to formulate the target curriculum and represent it with an applied lesson with its evaluation. The list of the linguistic needs of the war reporter covered in detail: Self-introduction, Conducting professional and social connections and interviews with official sources and authorities and work crews, interaction in a conflict environment, and the production of the required material for the platforms through the stages of listening, reading, writing and recording. The list of cultural needs of the war reporter covered: reading political and military analyses of the battles, studying the conflict environment geographically and socially, define its sectarian and ethnic dimensions, the study of the history of the Arab region, symbols of the Arabs, and the psychology of the Arab person and ways to deal with him. This thesis joins an inventory of research that suggested approaches to teaching Arabic for special purposes for a number of categories; it is considered the beginning of Works related to the war reporter category, with the ability to convert them into curriculums and programs that are written and prepared for direct application through semesters.