Günümüz ilaç politikalarının ilaç endüstrisi üzerine etkileri ve yatırımcının beklentileri
The effects of the current medical policies on pharmaceutical industry and the expectations of the investors
- Tez No: 414647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY SALİH AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Araştırma ve geliştirme, ilaç endüstrisi, ilaç harcamaları, kamu ilaç politikaları, sağlık harcamaları, sağlık hizmetlerine erişim, yatırım, yenilik, Access to health care, government policies on pharmaceuticals, health expenditures, investment, innovation, pharmaceutical expenditure, pharmaceutical industry, research and development
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Dünya genelinde son dönemlerde demografik yapının değişimi, ortalama yaşam süresinin artması ve yenilikçi teknolojilerin kabul görmesine paralel olarak sağlık harcamaları ve ilaç harcamalarında artışlar görülmektedir. Kamunun sağlık harcamalarının büyük bir bölümünü karşıladığı ve sağlığın 'en temel anayasal bir hak' olarak değerlendirildiği noktasında kamuya zor bir görev düşmektedir. Sağlık harcamalarından daha hızlı bir şekilde büyüme gösteren ilaç harcamaları ülke bütçelerini zorlamaktadır. Bu durum kamunun artan ilaç harcamalarını azaltmak ve kontrol altında tutmak adına bir dizi politikalar oluşturmasına neden olmuştur. Küresel ekonomik krizin de etkisiyle ilaç harcamalarına yönelik oluşturulan kısa dönemli mali yönlü politikalar, araştırma- geliştirme temelli ilaç endüstrisinin organizasyonel yapısını, yatırım kararlarını ve kazançlarını doğrudan etkileyerek üretkenlik/yenilikçilik anlayışından uzaklaştırmıştır. Bu çalışmada ilaç endüstrisi özelinde sağlık sektörüne yönelik Amerika ve Avrupa örnekleri ışığında, Türkiye'de hangi ilaç politikaları uygulanmakta ve ne derece başarılı olmaktadır sorusuna yanıt aranmıştır. Böylece, bu çalışmanın temel amacı; dünya genelinde uygulanan ilaç politikalarını genel bir şekilde inceleyerek tasarruf yönünde elde edilen 'başarı ve başarısızlıkları' incelemek ile Türkiye'deki ilaç politikalarını detaylandırarak kamu ile ilaç endüstrisi arasındaki etkileşimleri analiz etmektir. Çalışmada Türkiye'de uygulanan politikaların sürdürülebilir olması adına temel problemler açıklıkla ifade edilerek çözüm yolları arayışlarına değinilmiştir. Politikalarda uzun dönemli ve akılcı uygulamalara yer verilmesinin önemine dikkat çekilmiştir. Türkiye'nin rekabet gücünün artmasına yönelik gelişmiş ve gelişmekte olan ülke politikalarından adapte edilebilir olanlara değinilmiştir. Devletin son dönemde attığı önemli adımların hedefi yakaladığını görmek ve özellikle araştırma-geliştirme temelli politikalar ile biyoteknolojik alanında uygulanacak politikaları analiz etmek adına bu çalışma yakın gelecekte üzerinde çalışılarak geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Demographic changes, increase in the life expectancy and the launch of the innovative goods are expanding the expenditures of health and pharmaceuticals at global level. It is not an easy issue for the governments in an area where it covers most of the expenses and it is well known that the enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being. The pharmaceutical expenditures rising at rates more than the other health expenditures pressure the nations' economic budgests. In this case the policy makers apply pharmaceutical cost-containment policies. The pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis appear to be rather short-term regulations. This compels the pharmaceutical industry directly to find the right business models, investments, infrastructure and take the right steps in terms of productivitiy, innovation and earnings. This paper is suited to find an answer which pharmaceutical cost-containment policies are provided in Turkey drawing comparison with USA and Europe. This paper addresses the main problems of the pharmaceutical industry and the policies as a response in terms of savings. The paper analyses the interactions between Turkish pharmaceutical industry and the government. This study also covers the solutions when the government policies are not sustainable under current conditions. It points that the short-term policies have to be replaced with the long- term strategies. The study touches the policies which are experienced by the emerging countries in a good way to increase productivity and return on investments. It can be observed that the government has recently been trying to regulate the pharmaceutical industry and has made strategical desicions to achieve the related political goals. This study is open to be further enlarged with the prospects in the area of life sciences and biotechnological developments in near future.