War, recognition, and invisible disability: Examining the lived experience of veterans of the conflict in Southeast Turkey
Savaş, tanınma ve görünmez engellilik: Güneydoğu'da savaşmış askerlerin yaşadıkları tecrübelerin incelenmesi
  1. Tez No: 414679
  2. Yazar: DENNIS WILLIAMS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİDE VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: gazi, Güneydoğu, özürlülük, savaş, TSSB, veteran, Turkey, disability, combat, PTSB
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın konusu, zorunlu askerlik hizmetleri esnasında Güneydoğu'da savaşmış olup bedenlerinde gözle görülür bir hasar olmaksızın evlerine dönmüş olan erkeklerin görmüş olduğu psikolojik zedelenmenin tanınması meselesidir. 'Muharip gazi' veya 'harp malulü gazi' olarak onurlandırıcı ünvanların yasal tanımlarından dışlanan bu erkekler hem savaş tecrübelerini görünür kılacak resmi ve kültürel tanınmadan mahrum, hem de bu tanınma ve görünürlük ile birlikte gelen devletin tarafından sağladığı sağlık tedavisi ve maddi haklardan mahrum bırakılmışlardır. Savaşla ilgili bedensel özürlülüğü tanıyıp psikolojik özürlülüğü tanımamak savaşın yol açtığı hasarın toplumsal ve tıbbi görünürlük ve tanınmasına müdahale eden siyasi bir müdahaledir. Bruno Latour'un toplum bilim ve doğa bilimleri arasındaki kati ayrımları sorgulayan yaklaşımından esinlenen bu çalışma, Güneydoğu savaşının bu görünmez bakiyesini (invisible remainder) görünür kılmak ve bu görünmezliği oluşturan biopolitikaları eleştirel olarak irdelemeyi hedeflemektedir. Savaşla ilgili bedensel özürlülüğü tanıyan ama psikolojik özürlülüğü tanımayan Türk devleti, savaşı yaşayan binlerce erkeğin tecrübesini gözardı etmekte, savaşın bıraktığı psikolojik hasarları görmezden gelmekte ve böylelikle de savaşla ilgili özürlülüğün normlarını belirleyen biopolitik bir müdahalede bulunmaktadır. Bu adamların yaşadıkları tecrübeler ve savaşla ilgili özürlülük siyaset, toplum, bilim ve doğa alanlarının kesişmelerinde bulunmaktadır. Biz, Bruno Latour'un sunduğu“gayri-modern”yöntemleriyle bu meselelere yaklaşarak, tek bilim dalı yerine çok disiplinli bir yaklaşım gerektiren kendine özgü sorunlar olarak takdir edebiliriz. Türk toplumunun, savaşın neticelerini yeterince ele almak için bu yaklaşımdan faydalanması gerekmektedir. Bu tez, son otuz yıl Olağanüstü Hal Bölgesi'nde (Türkiye'nin Güneydoğu'sunda) askerliğini tamamlayan erkeklerden oluşan bir örneklem grubunun yaşadığı deneyimler üzerine bir çalışmadır. Tezin ilk bölümü“gazi”ünvanının tarihi ve savaşa maruz kalmasının psikolojik etkileri üzerine yapılan henüz kısıtlı ama gelişmekte olan bir literatürün özetidir. Mülakatlarda odaklanan ikinci bölüm ise kronolojik olarak bölmelendirilmiş olan deneyimleri üç ana başlık altında değerlendirmektedir: Askerlik dönemi, askerlikten sivil hayata geçiş dönemi, ve askerlikten onyıllar sonra uzun süreli yaşam. Son bölüm ise savaşın yol açtığı ruhsal hasarların görünmezliğinin kültürel ve siyasi kayıtlarını eleştirel olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the problem of recognition for military veterans of Turkey's conflict in the Southeast. Excluded from the legal definition of the honorific titles of muharip gazi (combat veteran) or harp malulü gazi (war disabled veteran), these men are denied not only official and cultural recognition for their combat experience, but also the medical treatment and material benefits provided by the state that accompany such recognition. In choosing to recognize combat-related physical disability while simultaneously disregarding psychological disability, the Turkish state has disregarded the experiences of thousands of men who have lived through combat, ignored the psychological effects of combat exposure, and established the norms for what qualifies as combat-related disability, in a quintessential display of biopolitical behavior. The issues of veterans' lived experiences and combat-related disability stand at the intersection of the domains of politics, society, science, and nature. By approaching these issues through“non-modern”methods set out by Bruno Latour, we may appreciate them as problems in themselves, which must be addressed not through singular fields of inquiry but in a multi-disciplinary fashion. Such an approach is necessary in order for Turkish society to address adequately the consequences of war. This project centers on the lives of a sample of fourteen men who were individually interviewed, who conducted their military service in the combat zone of the Southeast over the past three decades. The paper begins with summaries of the history of the title of gazi and previous research regarding the psychological effects of combat exposure. It then focuses on the interviewees, reflecting first on their combat experiences, then addressing the effects of these experiences according to three major periods in their lives: the period of military service, the transition from the military back to civilian life, and long-term life experience years and decades after military service. Finally, the paper addresses the question of cultural recognition and the“non-modern”nature of the problem.