'Kadınsız Romancı'nın Kadınları: İhsan Oktay Anar
Women of 'Womenless Novelist': İhsan Oktay Anar
  1. Tez No: 414680
  2. Yazar: DAMLA TEZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İhsan Oktay Anar, kadınsız romancı, postmodernizm, metinlerarasılık, kadınlar, Ihsan Oktay Anar, womenless women, postmodernism, intertextuality, women
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde adına düzenlenen sempozyumda, romanlarına hâkim eril dünya nedeniyle“kadınsız romancı”olarak tanımlanılan İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri ve Suskunlar romanlarını inceleyerek yazarın romanları için“kadınsızlık”durumunun geçerliliğini tartışmak ve romanlarında yer alan kadın tiplemeleri farklı metin türlerindeki kadınlar ve romanın geçtiği dönem ile karşılaştırmaktır. Bu bağlamda postmodern yazınının İhsan Oktay Anar'ın romanları üzerindeki etkisi, romanlarında tarihselliğin kullanımı, metinlerarasılığı ve dönemin cinsiyet rollerini yansıtması incelenmiştir. Yazarın günümüze kadar basılmış altı romanlık bir külliyatı vardır ancak bu tezde Amat ve Yedinci Gün kapsam dışı bırakılmıştır. Yazarın diğer dört romanı incelenirken romanlarda geçen isimli isimsiz tüm kadınları ele almaya özen gösterilmiş, bu kadınların bir kısmı metinlerarasılık bağlamında farklı metinler ile karşılaştırılırken, diğer kısmı romanda geçen dönem göz önünde bulundurularak toplumsal cinsiyet rolleri ve dönemin etkisinin romanda kadınlar üzerinde yansıması bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to argue the validity of the ?absence of women? in four novels of İhsan Oktay Anar, namely Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ul Hiyel, Efrâsiyâb'in Hikâyeleri and Suskunlar. Anar has been regarded as a“womenless novelist”due to the dominant masculine world in his novels. The present study looks at almost all women characters in these four novels in the context of intertexuality, history, and gender politics. The effects of postmodern literature on İhsan Oktay Anar's work are also examined through his choice, representation , and contexualization of female characters.