İntravitreal ranibizumab uygulanması sonrasında ön kamara parametrelerindeki değişikliklerin ön segment optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluatıon of changes ın anterıor segment parameters followıng ıntravıtreal ranıbızumab ınjectıon usıng anterıor segment optıcal coherence tomography
  1. Tez No: 414793
  2. Yazar: HİLAL KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN SAATCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Ön segment optik koherans tomografi, ranibizumab, anterıor segment optıcal coherence tomography, intraocular pressure, ranibizumab
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Daha önce intravitreal enjeksiyon uygulanmamış hastalarda ranibizumab enjeksiyonunun göz içi basıncı (GİB)'na ve iridokorneal açı (İKA)'ya olan etkisini değerlendirmek Yöntem: Olguların enjeksiyon yapılmayan diğer gözleri kontrol grubu olarak belirlenerek tek taraflı intravitreal ranibizumab enjeksiyonu yapılan hastalar çalışmaya alındı. Toplamda prospektif olarak incelenen 50 hastanın 18'i kadın, 32'i erkek olup ortalama yaş 68.96 + 11.10 yıl idi. Hastalara ranibizumab yapılmadan önce Goldmann aplanasyon tonometresi ve skleral mahmuz açısı ve Schwalbe hattı hizasında açı açıklığı mesafesi (SH-AAM) tayini için Visante OKT (Carl Zeiss Meditec) ile ön segment-OKT (ÖS-OKT) uygulandı. Tüm hastalarda enjeksiyon sonrası 1. gün, 1. hafta, 1. aydaki kontrollerde ölçümler tekrarlandı. İntravitreal enjeksiyonun bu parametreler üzerindeki etkisi değerlendirildi. Bulgular: Olguların 38'i (%76) fakik, 12'si (%24) psödofakikti. Ranibizumab yapılma endikasyonu 10 hastada (%20) diabetik makula ödemi (DMÖ), 6 hastada (%12) retinal ven tıkanıklığı (RVT)'na bağlı makuler ödem 34 hastada (%68) subretinal neovasküler membran (SRNM) idi. Operasyon öncesinde enjeksiyon yapılan gözle diğer göz karşılaştırıldığında santral kornea kalınlığı (SKK), aksiyel uzunluk(AL), sferik eşdeğer(SE), ön kamara derinliği (ÖKD), iridokorneal açı 180o - 0o değerleri, SH-AAM 180o -0o değerleri ve GİB değerleri açısından anlamlı fark bulunmadı. (sırasıyla p=0.768, p=0.571, p=0819, .p=0.886, p=0.800, p=0.578, p=0.725, p=0.705). Tüm grup için ve fakik ve psödofakik alt grupları için operasyon öncesi ve sonrasındaki 1. gün, 1. hafta, 1. aydaki iridokorneal açı 180o- 0o değerleri ve SH-AAM ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik bulunmadı. Tüm grupta preoperatif GİB'ı ile postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay GİB değeri arasındaki fark (sırasıyla p: 0.432, p: 0.130, p: 0.985) istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Fakik gözlerde preoperatif GİB'ı ile postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay GİB değeri arasındaki fark (sırasıyla p: 0.469, p: 0.121, p: 0.331) istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Psödofakik gözlerde preoperatif GİB'ı ile postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay GİB değeri arasındaki fark (sırasıyla p: 0.767, p: 0.651, p: 0.560) istatistksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: İlk kez intravitreal ranibizumab uygulaması sonrası post-op ilk bir ayda GİB ve iridokorneal açıda değişiklik gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of intravitreal ranibizumab injection on the iridocorneal angle width and intraocular pressure in patients previously untreated Methods: Patients who underwent unilateral intravitreal ranibizumab injection comprised the study group and fellow eyes were the control eyes. Of 50 participants were examined prospectively, 32 were men, 18 were women, mean age 68.96 + 11.10 years. Goldmann tonometer and anterior segment optical coherence tomography was performed with Visante OCT (Carl Zeiss Meditec) to measure the angle opening distance at the Schwalbe's line (SL-AOD) and the scleral spur angle before the injection of ranibizumab. Measurements were repeated at the first day, first week and first month after the injection. The effect of the intravitreal injection on the angle parameters were evaluated. Results: 38 (%76) eyes were phakic and 12 (%24) eyes were pseudophakic. Ranibizumab was injected in 10 patients (20%) for diabetic macular oedema, in 6 patients (12%) for macular edema due to retinal vein occlusion, in 34 patients (68%) for neovascular (wet) age-related macular degeneration. No significant difference was present between the study and control group with regard to corneal thickness, axial length, spherical equivalent, anterior chamber depth, iridocorneal angle 180o- 0o, SL-AOD 180o- 0o and intraocular pressure (IOP) preoperatively (respectively p=0.768, p=0.571, p=0819, .p=0.886, p=0.800, p=0.578, p=0.725, p=0.705). There was no statistically significant difference in iridocorneal angle 180º - 0º values and SH-AAM 180º - 0º measurements preoperative and postoperative first day, first week, first month for the group and phakic and pseudophakic subgroups. There was no statistically significant difference in IOP measurements preoperative and postoperative first day, first week, first month for the all group. (respectly p: 0.432, p: 0.130, p: 0.985). There was no statistically significant difference in IOP measurements preoperative and postoperative first day, first week, first month for the phakic subgroup. (respectly p: 0.469, p: 0.121, p: 0.331). There was no statistically significant difference in IOP measurements preoperative and postoperative first day, first week, first month for the pseudophakic subgroup. (respectly p: 0.767, p: 0.651, p: 0.560) Conclusion: No iridocorneal angle changes were observed following a single ranibizumab injection