Başarısız trabekülektomi sonrası 2. cerrahi olarak retrabekülektomi ile çepeçevre sütür trabekülotomi'nin karşılaştırılması
Comparing clinical outcomes retrabeculectomy and 360 degree suture trabeculotomy in eyes with bleb failure
- Tez No: 414854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: MMC ile retrabekülektomi, çepeçevre sütür trabekülotomi, antiglokom medikasyon sayısı, göz içi basıncı, cerrahi başarı, MMC augmented retrabeculectomy, 360º suture trabeculotomy, antiglaucoma medication number, intraocular pressure, surgical succes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İlk glokom ameliyatı olarak trabekülektomi(TE) yapılmış ve sonrası geç dönem bleb yetmezliği gelişen erişkin açık açılı glokom (AAG) olgularında geleneksel yöntemlerden Mitomisin C ile retrabekülektomi(MMC re-TE) ve güncel bir SK cerrahisi olan çepeçevre (360º) sütür trabekülotomi (STO) ameliyatlarının klinik sonuçlarını karşılaştırmak. MATERYAL VE METOD: Kliniğimizde trabekülektomi(TE) sonrası geç bleb yetmezliği tanısı konularak Mitomisin C'li retrabekülektomi (MMC re-TE) yapılan 22 hastanın 22 gözü ve çepeçevre STO uygulanan 21 hastanın 22 gözü dahil edildi. Olgulara ait yaş, cinsiyet, aile öyküsü, glokom tipi, lens durumu, C/D oranı, takip süresi ve interval süreleri kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif 1., 3., 6. ve 12. ay vizitlerindeki Goldmann aplanasyon tonometresiyle GİB ve antiglokomatöz medikasyon sayıları değerlendirildi. Her 2 gruba ait mutlak ve kısmi cerrahi başarı oranları hesaplandı. Perioperatif ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. BULGULAR: MMC re-TE grubuna 22 hastanın 22 gözü dahil edilmiştir. Ortalama takip süresi 15.5 ± 3.5 (12-24) ay;ortalama interval 5 ± 2.6 (2-10) yıl idi. Glokom tipi olarak olgularımızın 16'sını (%73) PAAG, 6'sını (% 27) psödoeksfolyatif glokom oluşturmaktaydı. Cerrahi öncesi 12 göz psödofakik, 10 göz fakik olup hiçbir göze fako ile kombine cerrahi uygulanmamıştı. Çepeçevre STO grubuna 21 hastanın 22 gözü dahil edilmiştir. Ortalama takip süresi 13.6 ± 2.2 (12-20) ay; ilk ve ortalama interval 5.7 ± 2.5 (2-10) yıl idi. Gözlerin 8'ini (%36) primer açık açılı glokom (PAAG) ; 10'unu (% 45) psödoeksfolyatif glokom, 2'sini üveitik glokom (%9), 1'ini (%5) steroide bağlı glokom, 1'ini (%5) pigmenter glokom oluşturmaktaydı. Cerrahi öncesi 12 göz psödofakik, 10 göz fakik olup; 11 göze ab externo sütür trabekülotomi, 5 göze fako-ab externo sütür trabekülotomi, 4 göze ab interno sütür trabekülotomi ve 2 göze fako-ab interno sütür trabekülotomi uygulanmıştı. MMC re-TE grubunda preoperatif ortalama GİB 25.8±3.1 (19-30) mmHg; preoperatif ortalama ilaç sayısı 3.0±0.2 (2-4) olarak belirlendi. Postoperatif 1., 3 . , 6.ve 12. ayvizitlerinde ortalama GİB değerleri sırası ile 15.3±1.9 (9-18), 15.6±1.5 (13-20), 16.6±1.2 (14-19 ) ve 16.9±1.4 (14-20) idi. Aynı vizitlerdeki ortalama antiglokom medikasyon sayıları sırası ile 0.8±0.7(0-2), 0.8±0.7 (0-2), 0.8±0.5 (0-2) ve 0.9±0.9 (0-2) idi. Postoperatif bütün vizitlerde hem ortalama GİB hem de ortalama antiglokom ilaç sayısı preoperatif (baseline) değerlere göre anlamlı olarak düşüktü (p< .001). 12. ay vizitinde preoperatif değere göre ortalama GİB düşüş yüzdesi 34.9±10.1 (10-50) idi. Mutlak başarı %36, kısmi başarı %86, cerrahi başarısızlık %14'tü. 3 gözde hipotoni, 1 gözde hipotoni makülopatisi, 2 gözde hifema, 1 gözde üveitik reaksiyon, 1 gözde koroid dekolmanı, 1 gözde bleb ilişkili endoftalmi gelişmişti. Çepeçevre STO ve MMC re-TE gruplarını karşılaştırırsak her 2 grupta da postoperatif tüm vizitlerde GİB ve antiglokom medikasyon sayısının preoperatif değerlere göre anlamlı düşük olduğunu gördük. 1. ay vizitinde 2 grup arasında GİB ve medikasyon sayıları yönüyle anlamlı fark bulunmazken 1. Aydan sonraki tüm vizitlerde (3., 6., ve 12. aylar) STO grubunda gerek ort. GİB gerekse ortalama medikasyon sayısı anlamlı olarak düşük bulunmuştur. MMC re-TE grubunda baseline değere göre % 34.9'lık GİB düşüşü gerçekleşirken; çepeçevre STO grubunda bu oran 38.2 idi. Mutlak başarı oranı(A) çepeçevre STO grubunda %82 iken MMC re-TE grubunda %36 idi. SONUÇ Çepeçevre sütür trabekülotomi bleb yetmezliği gelişmiş trabekülektomili gözlerde gerek klinik etkinlik gerekse düşük komplikasyon oranı ile MMC ile retrabekülektomiye iyi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
To compare and evaluate the clinical outcomes of MMC augmented retrabeculectomy and 360º suture trabeculotomy in eyes with late bleb failure. MATERIAL AND METHOD 22 eyes of 22 patients who underwent MMC re-TE surgery and 22 eyes of 21 patients who underwent 360 º STO were included. Demographic properties (age, sex, family history, glaucoma type, lens status, cup/disc ratio, follow up time and interval time) were recorded. Intraocular pressure and number of glaucoma medications were evaluated both preoperatively and at control visits (1,3,6,12 months postoperatively). Also all surgical complications were recorded. RESULTS For MMC re-TE group mean follow up time was 15.5 ± 3.5 (12-24) months; while mean interval was 5 ± 2.6 (2-10) years. 16 (%73) of eyes were POAG and 6 (% 27) were exfoliative Glaucoma. For 360º STO group, mean follow up time was 13.6 ± 2.2 (12-20) months; while mean interval was 5.7 ± 2.5 (2-10) years. 8 (%36) of eyes were POAG, 10 (% 45) were exfoliative glaucoma, 2(%9) were uveitic glaucoma, 1(%5) was steroid induced glaucoma , 1(%5) was pigmentary glaucoma. 118 For MMC re-TE group mean preoperative IOP was 25.8±3.1 (19-30) mmHg while mean number of glaucoma medications was 3.0±0.2 (2-4). Mean IOP postoperatively at 1, 3, 6 and 12 months were 15.3±1.9 (9-18), 15.6±1.5 (13-20), 16.6±1.2 (14-19 ) and 16.9±1.4 (14-20) mm Hg. Mean number of glaucoma medications at same visits were 0.8±0.7(0-2), 0.8±0.7 (0-2), 0.8±0.5 (0-2) and 0.9±0.9 (0-2) respectively. Decrease in IOP from baseline was %34.9±10.1 (10-50). Succes rates were: %36 complete (IOP ˂18 mm Hg without medication) , %86 relative (IOP ˂18 mm Hg with or without medication) and %14 no succes (IOP ˃18 mmHg). Recorded complications were: hypotony(3 eyes), hypotony maculopathy (1 eye), hyphema(2 eyes), anterior uveitis(1 eye), choroid detachment(1 eye), bleb related endophtalmitis (1eye). 2 eyes in this group needed 5-FU augmented needling for early bleb failure. For 360º STO group, mean preoperative IOP was 26.3±6.8 (19-38) mm Hg while mean number of glaucoma medications was3.4±1.0 (2-4). Mean IOP postoperatively at 1, 3, 6 and 12 months were 15.2±5.8 (5-30), 13.9±3.0 (8-20), 14.4±2.5 ( 10-19 ) and 14.7±1.9 (11-18) mm Hg. Mean number of glaucoma medications at same visits were 0.4 ±0.7 (0-2), 0.2±0.5 (0-2), 0.3±0.5 (0-2) and 0.3±0.6 (0-2) respectively. Decrease in IOP from baseline was %38.2 ±17.3 (10- 63). Succes rates were: %82 complete and %100 relative. Recorded complications were: hypotony (1 eye), posterior synechia (1 eye), transient IOP rise (2 eyes), macrohyphema(2 eyes), microhyphema(15 eyes), persistant hemorrhagic membran behind the intraocular lens (1eye). CONCLUSION Compared with MMC augmented retrabeculectomy, 360º suture trabeculotomy can provide better postoperative results with less complications in the surgical management of late bleb failure.