Primer açık açılı glokom ve eksfoliatif glokom hastalarında 5-FU trabekülektomi cerrahisi başarı oranlarının karşılaştırılması
Comparison of 5-FU trabeculectomy surgery success rates in primary open angle glaucoma and exfoliative glaucoma patients
  1. Tez No: 810751
  2. Yazar: ADNAN BERKAY KISAKÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, Primer Açık Açılı Glokom, Eksfoliatif Glokom, 5-Florourasil (5-FU), Trabeculectomy, Primary Open Angle Glaucoma, Exfoliative Glaucoma, 5-Fluorouracil (5-FU)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Glokom sebebiyle trabekülektomi cerrahisi geçirmiş olan primer açılı glokom ve eksfoliatif glokom hastalarının postoperatif dönemdeki klinik sonuçlarının değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, karşılaştırmalı bir çalışma olup 2016 ile 2022 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde trabekülektomi cerrahisi geçiren primer açılı glokom ve eksfoliatif glokomu bulunan hastalardan oluşmaktadır. Çalışmamıza bu iki hastalık grubu dahil edilmiş olup konjenital glokomu, yüksek miyopik refraktif kusuru, aktif göz içi enfeksiyonu, nörolojik hastalığa sekonder optik nöropatisi ve dosyasında çok fazla eksik verisi olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Takip ettiğimiz hastaların her vizitinde tam oftalmolojik muayeneleri yapılmış ve bulgular mevcut dosyalarına kayıt edilmiştir. İridokorneal açı muayenesi, pakimetri ölçümü, görme keskinliği, göz içi basınç (GİB) ölçümü, optik sinir başı ve fundus muayenesi, görme alanı testi, optik sinir başı sinir lifi kalınlığı ölçümü kayıt edilmiştir. Takiplerde göz içi basıncının antiglokomatöz ilaçsız 21 mmHg'nin altında olması başarılı, bir veya daha fazla antiglokomatöz tedavi altında 21 mmHg'nin altında olması kısmı başarılı, 21 mmHg'nin üzerinde olması ise başarısız olarak kabul edilmiştir. Ayrıca ek olarak 21 mmHg'nin yüksek bir eşik değer olabileceği düşünülerek 18 mmHg göz içi basınç değeri eşik kabul edilip istatistiksel analiz bu iki farklı değer için ayrı ayrı yapılmıştır. İki grup arasındaki klinik sonuçlar karşılaştırılmış ve belirtilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 62 hastanın 68 gözü dahil edildi. Dahil edilen 27 hastanın 31 gözünde (%45,6) primer açık açılı glokom, 35 hastanın 37 gözünde (%54,4) ise eksfoliatif glokom bulunmaktaydı. Primer açık açılı glokom hastalarının 21'i erkek (%67,74) 10'u kadın (%32,26), eksfoliatif glokom hastalarının 24'ü erkek (%64,86) 13'ü kadındı (%35.14). Primer açık açılı glokom grubundaki hastaların yaş ortalaması 66,32±14,59, eksfoliatif glokom grubundaki hastaların yaş ortalaması ise 69,7±8,77 idi. Çalışmamızda trabekülektomi cerrahisinin göz içi basıncını ve kullanılan antiglokomatöz ilaç sayısını düşürdüğü görülmüştür (p‹0,05). Göz içi basınç için sınır 21 mmHg olarak alınıp başarı oranlarına bakıldığında postoperatif 24. ayda 8 hasta (%25,81) başarılı, 20 hasta (%64,52) kısmi başarılı ve 3 hasta (%9,68) başarısızdı. Aynı göz içi basınç değeri için eksfoliatif glokom grubunda 24. ayda 12 hasta (%32,43) başarılı, 17 hasta (%45,95) kısmi başarılı ve 8 hasta (%21,62) başarısızdı. Göz içi basınç kriteri 18 mmHg olarak alındığında ve ilaç kullanımından bağımsız olarak bakıldığında ise primer açık açılı glokom hastalarında 24. ayda 25 hasta (%80,65) başarılı, 6 hasta (%19,35) başarısızdı. Eksfoliatif glokom grubunda postoperatif 24. ayda 25 hasta (%67,57) başarılı, 12 hasta (%32,43) başarısızdı. İki grup birbiri ile karşılaştırıldığında postoperatif tüm zamanlarda göz içi basınç, kullanılan antiglokomatöz ilaç sayısı ve cerrahi başarı yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p›0,05). Primer açık açılı glokom grubunda 19 hastada (%61,29) postoperatif dönemde komplikasyon izlenmezken 12 hastada (%38,71) postoperatif komplikasyon görüldü. Bunlar; 5 hastada (%16,13) ısrarcı göz içi basınç yüksekliği, 2 hastada (%6,45) seidel, 1 hastada (%3,23) ısrarcı GİB yüksekliği ve hifema, 1 hastada (%3,23) ısrarcı GİB yüksekliği, hifema ve enkapsüle bleb, 1 hastada (%3,23) hifema,1 hastada (%3,23) hifema ve enkapsüle blebti. Eksfoliasyon grubunda ise 21 hastada (%56,76) postoperatif komplikasyon izlenmezken 16 hastada (%43,24) postoperatif komplikasyon izlendi. 4 hastada (%10,81) hifema, 4 hastada (%10,81) enkapsüle bleb, 3 hastada (%8,11) ısrarcı GİB yüksekliği, 2 hastada (%5,41) ısrarcı GİB yüksekliği ve enkapsüle bleb, 1 hastada (%2,70) ısrarcı GİB yüksekliği, seidel ve koroid dekolmanı, 1 hastada (%2,70) irisin yara yerine inkarserasyonu ve 1 hastada (%2,70) seidel mevcuttu. Primer açık açılı glokom ve eksfoliatif glokom gruplarının postoperatif komplikasyonlar dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p›0,05). Sonuç: Çalışmamız 2 yıllık takip süreci içerisinde hem primer açık açılı glokom hem de eksfoliatif glokomda göz içi basıncında düşme ve antiglokomatöz ilaç kullanımında azalma yönünden trabekülektomi cerrahisinin oldukça etkili olduğunu göstermektedir. İki grup birbiri ile kıyaslandığında ise trabekülektomi cerrahisinin etkinliğinin ve postoperatif komplikasyon oranlarının birbiri ile benzer olduğu görülmektedir. Literatürde postoperatif başarı yönünden daha önceki benzer çalışmalarda birbirinden farklı sonuçlar görülmüştür. Çalışmamız, her iki grupta trabekülektomi cerrahisi sonrası benzer etkinlik görülmüş önceki çalışmalara destek sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of the postoperative clinical results of primary angle glaucoma and exfoliative glaucoma patients who had undergone trabeculectomy surgery for glaucoma. Materials and Method: Our study is a retrospective, comparative study, and includes patients with primary open angle glaucoma or exfoliative glaucoma who underwent trabeculectomy surgery at Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof Dr Süleyman Yalçın City Hospital between 2016 and 2022. These referred disease groups were included in our study, and patients with congenital glaucoma, high myopic refractive error, active intraocular infection, optic neuropathy secondary to neurological disease, and patients with too much missing data in their files were excluded from the study. Complete ophthalmologic examinations were performed at each visit of the patients we followed, and the findings were recorded in their current files. Iridocorneal angle examination, pachymetry measurement, visual acuity, intraocular pressure (IOP) measurement, optic nerve head and fundus examination, visual field test, optic nerve head nerve fiber thickness measurement were recorded. In the follow-ups, an intraocular pressure below 21 mmHg without antiglaucomatous medication was considered successful, while a lower than 21 mmHg under one or more antiglaucomatous treatments was considered partially successful, and above 21 mmHg was considered unsuccessful. In addition, considering that 21 mmHg may be a high threshold value, 18 mmHg intraocular pressure value was accepted as the threshold and statistical analysis was performed separately for these two different values. Clinical outcomes between the two groups were compared and indicated. Findings: Our study included 68 eyes of 62 patients. There were primary open-angle glaucoma in 31 eyes (45.6%) of 27 patients, and exfoliative glaucoma in 37 eyes (54.4%) of 35 patients. Twenty-one (67.74%) of primary open-angle glaucoma patients were male and 10 (32.26%) were female and 24 (64.86%) of exfoliative glaucoma patients were male and 13 (35.14%) were females. The mean age of the patients in the primary open-angle glaucoma group was 66.32±14.59; and the mean age of the patients in the exfoliative glaucoma group was 69.7±8.77 years. In our study, it was observed that trabeculectomy surgery decreased intraocular pressure and the number of antiglaucomatous drugs used (p‹0.05). Considering the success rates for intraocular pressure as 21 mmHg, 8 patients (25.81%) were successful, 20 (64.52%) partially successful, and 3 (9.68%) unsuccessful at the postoperative 24th month. For the same intraocular pressure value, in the exfoliative glaucoma group, at 24 months, 12 patients (32.43%) were successful 17 patients (45.95%) were partially successful, and 8 patients (21.62%) were unsuccessful. When the criteria for intraocular pressure were taken as 18 mmHg and regardless of drug use, 25 patients (80.65%) were successful at 24 months in primary open-angle glaucoma patients, and 6 patients (19.35%) were unsuccessful. In the exfoliative glaucoma group, 25 patients (67.57%) were successful at the postoperative 24th month, and 12 patients (32.43%) were unsuccessful. When the two groups were compared with each other, no statistically significant difference was observed in terms of intraocular pressure, number of antiglaucomatous drugs used, and surgical success at all postoperative times (p›0.05). In the primary open-angle glaucoma group, no postoperative complications were observed in 19 patients (61.29%), while postoperative complications were observed in 12 patients (38.71%). These complications are persistent intraocular pressure elevation in 5 patients (16.13%), Seidel in 2 patients (6.45%), persistent IOP elevation and hyphema in 1 patient (3.23%), persistent elevation in 1 patient (3.23%). IOP elevation, hyphema and encapsulated bleb, hyphema in 1 patient (3.23%), hyphema and encapsulated bleb in 1 patient (3.23%). In the exfoliation group, no postoperative complications were observed in 21 patients (56.76%), while some complications were observed in 16 patients (43.24%): Hyphema in 4 patients (10.81%), Encapsulated bleb in 4 patients (10.81%), Persistent IOP elevation in 3 patients (8.11%), Persistent IOP elevation and encapsulated bleb in 2 patients (5.41%), Persistent IOP elevation, seidel and choroidal detachment in 1 patient (2.70%), Incarceration of the iris to the wound site in 1 patient (2.70%), and seidel in 1 patient (2.70%). No statistically significant difference was observed between the distribution of postoperative complications in primary open-angle glaucoma and exfoliative glaucoma groups (p›0.05). Conclusion: Our study shows that trabeculectomy surgery is very effective in reducing intraocular pressure and reducing the use of antiglaucomatous drugs in both primary open-angle glaucoma and exfoliative glaucoma within a 2-year follow-up period. When the two groups are compared with each other, it is seen that the effectiveness of trabeculectomy surgery and the postoperative complication rates are similar. In the literature, different results were seen in previous similar studies in terms of postoperative success. Our study supported previous studies that showed similar efficacy after trabeculectomy surgery in both groups.