Gastrik nöroendokrin tümörlerlerde cerrahi rezeksiyon veya endoskopik prosedürlerin uzun dönem sonuçları
Gastric neuroendocrine tumors in long-term results of surgical resection or endoscopic procedures
  1. Tez No: 414853
  2. Yazar: SELİM KEÇEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: G-NET, EMR, ESD, Kromogranin, Sinaptofizin, G-NET, EMR, ESD, Chromogranin, Synaptophysin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: G-NET'ler gastrik asit üretiminin düzenlenmesinde rol oynayan enterokromafin benzeri hücrelerden kaynaklanmaktadır. Son yıllarda görülme sıklığı artmaktadır. Uzun dönem sağ kalımın belirlenmesinde prognostik faktörlerinin yanı sıra uygulanacak tedavi yöntemi de önemlidir. Amacımız, G-NET'ler için yapılan endoskopik veya cerrahi rezeksiyon prosedürlerinin uzun dönem sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Methodlar: Temmuz 2008 ile Temmuz 2015 tarihleri arasında histopatolojik olarak G-NET tanısı alan 59 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, tümör sayısı ve lokalizasyonu, tümör boyutu (mm), differansiasyon derecesi, Ki-67 proliferasyon indeksi, kromogranin ve sinaptofizin varlığı, H.Pylori ve kronik atrofik gastrit varlığı, grade, tiplendirilmesi, metastaz durumu, yapılan rezeksiyon tipi (EMR ve cerrahi rezeksiyon), takip ve sağ kalım süreleri incelendi. Sonuçlar: 42 hasta Tip-1, 3 hasta Tip-3, 14 hasta Tip-4 G-NET sınıfındaydı. EMR yapılan lezyonların % 100'ü iyi diferansiye ve Tip-1 G-NET idi. Tamamında kronik atrofik gastrit vardı. EMR yapılan hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı % 100 idi ve ortalama sağ kalım süresi 30.7 ± 18.9 ay idi. Tip-4 G-NET'li hastaların (% 28.6) 4 tanesi unrezektabl ve 10 tanesine cerrahi rezeksiyon uygulandı. Unrezektabl hastaların ortalama sağ kalım süresi 13.8 ± 17.5 ay idi. Cerrahi rezeksiyon yapılan hastaların ortalama sağ kalım süresi 29.5 ± 28.9 ay ve 5 yıllık sağ kalım oranı % 71.6 idi. Tartışma: Uzun süreli sağ kalım için, G-NET'i olan hastalara etkili bir preoperatif değerlendirme ile hastalara uygulanacak optimal tedavi protokolü sağlanabilir. Uygun hastalara tecrübeli ellerde ilk tedavi seçeneği olarak EMR düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: G-NET's arise from enterochromaffin like cells that play a role in regulation of production gatric acid. The frequency of this has increased in recent years. As well as prognostic factors, treatment method is important for determination of long-term survival. Our aim was to compare long-term results of endoscopic or surgical resection procedures that were performed for G-NET. Material and Method: 59 patients with diagnosis of G-NET as histopathological between July 2008 and July 2015 were included in this study. In these patients, age, gender, number and localization of tumor, tumor size (mm), differentiation level, Ki-67 proliferation index, existence of chromogranin and synaptophysin, existence of H.Pylori and chronic atrophic gastric, grade, types, state of metastasis, resection type (EMR or surgical resection), times of follow-up and survival were investigated. Results: 42 patients were Type-1 class, 3 patients were Type-3 class, however, 14 patients were Type-4 class. 100 % of lesions of which EMR were performed was well-differentiated and Type-1 G-NET. All had chronic atrophic gastric. Five-year survival rate of patients to whom EMR was performed was 100%and mean survival time was 30,7±18,9 months. 4 out of patients with Type-4 G-NET (28.6 %) were unresectable and surgical resection was performed to 10 patients. Mean survival time of unresectable patients was 13.8 ± 17.5 months. Mean survival time of patients to whom surgical resection was performed was 29.5 ± 28.9 months and five-year survival rate of them was 71.6 %. Discussion: Efficient preoperative evaluation and optimal treatment protocol can be performed to patients with G-NET for long-term survival. EMR should practisedly be thought for suitable patients as a first treatment option.