Yanık skarın değerlendirmesinde kullanılan patient and observer skar değerlendirme skalası (POSAS)'nın türkçe geçerlik ve güvenirliliği
Validation and reliability of Turkish version of patient and observer scar assesment scala (POSAS) for used burn scar
- Tez No: 414903
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET UFUK YURDALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: POSAS, hipertrofik skar, fizyoterapi, geçerlik ve güvenilirlik, POSAS, hypertrophic scar, physiotherapy, reliability and validity.
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma, Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Anketinin (POSAS)'ın Türkçe'ye uyarlanması, kültürel adaptasyonu, geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Şubat 2014 -Nisan 2014 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık ve Yara Tedavi Merkezi polikliniğine başvuran ve yaşları 18-65 yıl (Yaş ortalaması 37,5 ±1,4) arasında değişen ve yanık sonrası hipertrofik skar tanısı almış 50 olgu dahil edildi. POSAS'ın güvenilirlik araştırması için 50 olguya bir hafta arayla POSAS anketi tekrar uygulandı. Bulgular:Araştırmadan elde edilen verilerin geçerlik ve güvenirliliği için test-re-test güvenirlik analizi yapıldı. Test-re-test korelasyonlarında Spearman Korelasyon testi kullanıldı.p değeri 0.05 anlamlılık düzeyine göre anlamlandırıldı. Sonuçlar:POSAS'ın Türkçe versiyonu geçerli, güvenilir, kültürel olarak uygun ve kullanılabilir bir anket olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study was planned to evaluate cross-cultural adaptation, validation and reliability of Patient and Observer Scar Assesment Scala (POSAS). Method and Material: The study, February 2014 and April 2014 during the period when the Ministry of Health Dr. Lütfi Kirdar Kartal Education and Research Hospital Burn and Wound Treatment Center outpatient clinic and after varying between 18-65 years(age avarege37,5 ±1,4) were included 50 burn patients who were diagnosed with hypertrophic scar. Investigating reliability of POSAS,50 subjects were evaluated one week interval. Evaluations were carried out by POSAS. Results: Test-retest reliability analysis was done for validity and reliability of the data which was obtained from the study.Spearman correlation test was used in the test-retest correlations.p value was interpreted compared to the 0.05 significance level. Conclusions: As a result, the Turkish version of POSAS is valid, reliable, a culturally appropriate and available survey.