Kronik Hepatit B enfeksiyonlu hastalarımızın retrospektif olarak değerlendirilmesi
Our patients with chronic hepatitis B infectionret rospective evaluation
- Tez No: 863307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA TUNA KIRSAÇLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: çocuklar, kronik HBV enfeksiyonu, İnterferon alfa, Lamivudin, Children, Chronic HBV infection, İnterpheron alpha, Lamivudine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızda kronik HBV enfeksiyonu tanısı alan ve tedavi verilen 43 hastamızın klinik izlemi ve tedaviye yanıtları değerlendirildi. Çalışmamızın amacı tedavi alan hastaların yaş, cinsiyet dağılımlarını, bulaş yollarını, başvuru şekillerini belirlemek. Tedavi gruplarının ALT normalizasyonu oranları/ süreleri, serokonversiyon oranları değerlendirildi. Çalışmamıza alınan 43 hastanın 26'sı (%60,5) erkek, 17'si (%39,5) ise kızdı, hastaların yaş ortalaması 7,62 ± 3,6 (2-14) yıldı. Hastaların %50,2'si aile hikayesinde HBV enfeksiyonu olması nedeniyle başvurmuştu. Başvuru anında ALT değerleri normal olan hastaların oranı %9,4 idi, karın ultrasonografisi değerlendimesinde %78'i normaldi. Başvuruda HBV DNA düzeyleri 1,7x 107 IU/ml(6,7 x 105 - 1,8 x 1010 IU/ml) olarak saptandı. Tedavi öncesi yapılan karaciğer biyopsilerinin değerlendirmesinde Knodell skorlamasına göre ortanca HAİ skoru 8 /18 (5/18-16/18), evresi ise 1 (0- 3) idi. Hastalar verilen tedaviye göre 6 ay süreyle 9 milyon ünite/m2 haftada 3 gün s.c İnterferon alfa alanlar Grup1 (27 hasta, %65), 6 ay süreyle 9 milyon ünite/m2 haftada 3 gün s.c İnterferon alfa ile birlikte 3 mg/kg/ gün (maksimum 100 mg/gün) Lamivudin başlanan hastalar grup 2 (16 hasta, %35) olarak adlandırıldı. Grup 1'den 10 hastada (%37), grup 2'den 12 hastada (%75) (ortanca 20,9 ay [6-62 ay]) HBe Ag serokonversiyonu gelişti (p: 0,015). Grup 1 de 4 hastada (%14,8), grup 2 de 2 hastada (%12,5) HBs Ag serokonversiyonu gözlendi. Tedavi bitişi ve 24. aydaki ortanca ALT değerleri 2. grupta anlamlı olarak düşüktü (p:0,04, p: 0,01). 1. grubun ALT normalizasyon süresi 14,5 ± 10,9 ay iken 2. grubun ALT normalizasyon süresi 7 ± 4,03 ay olup 2. grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha erken gözlendi (p:0,018). Tedaviye yanıt alınan ve alınmayan hastalar arasında yaş, cinsiyet, başlangıç ALT, başlangıç HBV DNA, başlangıç HAI skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05) Sonuç olarak çocukluk çağında kronik hepatit B enfeksiyonu tedavisinde İnterferon alfa + Lamivudin kombinasyonunun İnterferon alfa tedavisine kıyasla daha erken ve daha iyi yanıt oranlarına sahip olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
We evaluated the clinical characteristics and treatment outcomes of 43 patients with chronic HBV infection. The aim of our study was to define age, and sex characteristics, routes of transmission and signs and symptoms at presentation. The rate and time to normalisation of serum ALT values and seroconversion rates were investiagated. Our study population consisted of 26 male (60.5%) aand 17 female (39.5%) patients. The mean age of the subjects was 7.62 ± 3.6 (2-14) years. The family history of HBV infection present 50.2%of the patients. Normal serum ALT levels and abdominal ultrasonography findings were detected 9.4%and 78% of the patients at presentation respectively. Mean serum HBV DNA number before treatment was 1.7 x 107 IU/ml (7 x 105 – 1.8 x 1010). Pretreatment liver biopsies were classified according to Knodell Scoring System. Median HAI score was 8/16 (5/16-16/16) and median stage was 1 (0-3). Patients were divided into two groups according to the treatment regimen they had received. Group 1 consisted of 27 patients (65%) who had received only 9 million units/m2 subcutaneous interpheron alpha three times a week for 6 months. Group 2 consisted of 16 patients (35%) who had received lamivudine (3 mg/kg/day) together with interpheron alpha treatment for 6 months. Ten patients from group 1 (37%) and 12 patients from group 2 (75%) had HBeAg seroconversion during treatment period (p: 0.015). Four patients from group 1 (14.8%) and two patients from group 2 (12.5%) had HBsAg seroconversion. Median serum ALT levels of group 2 patients at the end of treatment and at 24 months of follow-up was significantly lower than that of group 1 patients (p: 0.04 and p:0.01 respectively). Mean time of ALT normalisation was 14.5 ± 10.9 months for group 1 and 7 ± 4.03 months for group 2 and this difference was statistically significant (p:0.018). Patients were later divided into two groups according to their response to treatment as responsive and not responsive. There was no statistically significant difference between these groups according to age, sex, serum ALT levels, HBV DNA count and liver biopsy HAI score at presentation. As a conclusion, it was decided that combination treatment with interpheron alpha and lamivudin can be a better option compared to monotherapy with interpheron alpha with earlier response and higher response rates for chronic hepatitis B infection in pediatric age group.