Prematüre bebeklerde süt ısısının beslenme intoleransı üzerine etkileri
Effects of enteral feeding temperature on feeding intolerance among preterm infants
- Tez No: 414939
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALAZ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, enteral beslenme, beslenme intoleransı, sıcaklık, Prematurity, enteral nutrition, feeding tolerance, temperature
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş Beslenme intoleransı prematüre yenidoğanlarda en sık görülen problemlerdendir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde rutin olarak verilen süt veya formülanın ısı ölçümü yapılmamaktadır. Prematürelerde süt ısısının beslenme intoleransı üzerine etkileri hakkında yapılmış çok az çalışma bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitemize yatan prematüre bebeklerde süt ısısının beslenme intoleransı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen, gestasyonel haftası 34 haftanın altında veya doğum ağırlığı 1500 gram altında olan preterm yenidoğanlar çalışmaya dahil edildi. Sindirim sistemine ait konjenital anomalisi olan ve genetik sendrom tanısı ile izlenen olgular çalışmadan dışlandı. Çalışmaya dahil edilen bebekler soğuk ve sıcak grup olarak ikiye ayrılarak; soğuk gruptaki bebekler oda sıcaklığı (OS) olan 24°C sıcaklıkta (Grup 1), sıcak gruptaki bebekler taze sağılmış anne sütü sıcaklığına (ASS) uygun olarak 32-34°C (Grup 2) sıcaklıkta beslendi. Beslenme miktarı, rezidü kayıtları, kilo alımları, total enteral beslenmeye geçiş süresi, medikal tedavi ihtiyacı, taburculuk vücut ağırlığı ve klinik bulguları prospektif olarak izlendi. Gavajla verilen miktarın % 50'sinin üzerindeki rezidüler anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Kriterlere uyan 80 yenidoğan (Grup 1 22–24 °C (n=40), grup 2 32–34 °C (n=40)'de beslendi) çalışmaya dahil edildi. Grup 2'de anne sütü alanlarda gatrik rezidü sayısı ılımlı derecede daha düşüktü. Grup 2'de daha az apne atağı (p=0,006) ve daha az antireflü tedavi ihtiyacı olduğu saptandı (p=0,0013). Çalışma boyunca 12 olgu nekrotizan enterokolit (NEK) tanısı ile izlendi (OS: 5, ASS:7 olgu) ve gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda iki grup arasında 32-34°C'de süt ile beslenmenin prematüre bebeklerde gastrik rezidü sayısı, apne sıklığı ve antireflü tedavi gereksinimini azaltması nedeni ile prematürelerde oda ısısındansa vücut ısısına daha yakın sıcaklıkta beslenme ümid vaad etmektedir. Bu konuda daha fazla sayıda çalışma ılık dereceler ile beslenmenin beslenme intoleransı üzerine pozitif etkilerini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Feeding intolerance is one of the most frequent problems among preterm infants. These infants are fed with expressed breast milk or preterm formulas of which temperature is not routinely measured. There is limited number of studies about the effect of food temperature on feeding intolerance. Aim: In this study, we aimed to examine the effects of feeds with warm versus room air temperature in preterm infants hospitalized in our newborn intensive care unit. Material-Methods: Infants with a birth weight of ≤1500 g or gestational age ≤ 34 weeks hospitalized in our NICU were included in the study. Infants with gastrointestinal anomalies or genetic anomalies were excluded form the study. The patients were randomly assigned to two different feeding temperature groups. While patients in the cold group were fed at room temperature (22-24°C), patients in the hot group were fed at 32-34°C). Enteral intake, gastric residuals, weight gain, transition time to total enteral feeding, need of medical treatment, weight at discharge and clinical findings were prospectively followed up. Gastric resuals more than half of the enteral intake was considered as significant. Results: Totally, 80 preterm infants (Group 1 fed with 22–24 °C (n=40), group 2 fed with 32–34 °C (n=40)) were prospectively included in the study. There was a slight decrease in gastric residual frequency in patients fed with breast milk in group 2. Apnea was significantly more frequent in Group 1 (p=0.006) and these infants needed more antireflux treatment (p=0.013). During the study, 12 patients were followed up for NEC (Group 1 n=5, Group 2 n=7) (p>0.05). Conclusion: According to our results, warming enteral feeds close to body temperature is encouraging especially due to the decrease in gastric residual frequency, apnea of prematurity and need for antireflux treatment. More studies may confirm positive effect of warm enteral feeds on feeding tolerance in preterm infants.