Erişkin glokomda ab externo ve ab interno yöntemle yapılan 360 derece trabekülotomi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparıson of clınıcal outcomes between ab externo and ab ınterno 360 degree suture trabeculotomy ın adult glaucoma
- Tez No: 415032
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM FEYZİ HEPŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Açık açılı glokom, ab externo sütür trabekülotomi, ab interno sütür trabekülotomi, başarı oranı, open angle glaucoma, ab externo suture trabeculotomy, ab interno suture trabeculotomy, success rate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
AMAÇ: Cerrahi gerektiren ve endikasyon konan açık açılı glokomu olan hastalarda her ikisi de Schlemm kanalının tamamını kapsayan 360 derece trabekülotomi ameliyat tekniği olan ab externo ve ab interno yaklaşımların intraoküler basıncı düşürme ve ilaç sayısını azaltma üzerindeki cerrahi başarıları ve potansiyel komplikasyonlarını karşılaştırmak MATERYAL VE METOD: Kliniğimizde açık açılı glokom tanısı almış ab externo 360 derece sütür trabekülotomi yapılan 33 hastanın 33 gözü (Grup 1), ab interno 360 derece sütür trabekülotomi (GATT) uygulanan 23 hastanın 25 gözü dahil edildi. . Olgulara ait yaş, cinsiyet, aile öyküsü, glokom tipi, lens durumu, takip süresi kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1., 3. ve 6. ay vizitlerindeki GİB ve kullandıkları antiglokom sayıları, postoperatif ek tedavi ihtiyaçları değerlendirildi. Her 2 gruba ait mutlak ve kısmi cerrahi başarı oranları hesaplandı. Perioperatif ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. BULGULAR: Ab externo 360 derece sütür trabekülotomi yapılan hastaların 11'i kadın, 22'si erkek olup yaş ortalaması 66.1±11.1'di. 17 olgunun (%51.5) sağ, 16 olgunun (%48.5) sol gözüne cerrahi uygulandı. Ortalama takip süresi 11.2 ±2.9 aydı. Glokom tipleri açısından incelediğimizde 12 gözde (%36,4) primer açık açılı glokom, 21 gözde (% 63.6 ) psödoeksfoliyatif glokom mevcuttu. Cerrahi öncesi 6 olgu (%18.2) psödofakik olup, 17 olguya (%51.5) fako ile kombine cerrahi uygulandı. Ab interno 360 derece sütür trabekülotomi (GATT) 8'i kadın, 15'i erkek olup yaş ortalaması 58.2±14.5'ti.10 olgunun (%40) sağ 15 olgunun (%60) sol gözüne cerrahi uygulandı. Ortalama takip süresi 6.6±1.5 aydı. Glokom tipleri açısından incelediğimizde 9 gözde (%36) primer açık açılı glokom, 13 gözde (% 52 ) psödoeksfoliyatif glokom, 3 gözde (%12) pigmenter glokom mevcuttu. Cerrahi öncesi 4 olgu (%16) psödofakik olup, 4 olguya (%16) fako ile kombine cerrahi uygulandı. Ab externo trabekülütomi yapılan 1. grupta ortalama GİB preoperatif 26.2±10.4, postoperatif 1. gün 14.3±5.9, 1. hafta 14.0±4.4, 1. ay 13.2±5.9, 3. ay 11±3.3, 6. ay 11.5±3.3, 9. ay 11.6±3.4, 12. ay 10.9±3.0 olarak ölçüldü. Ortalama kullanılan ilaç sayısı preoperatif 3.2±1.0 iken postoperatif 1. gün 0.09±0.4, 1. hafta 0.2±0.5, 1. ay 0.3±0.7, 3. ay 0.2±0.6, 6 .ay 0.1±0.4, 9. ay 0.1±0.4, 12. ay 0.1±0.4 idi. 6 aylık takipte ab externo trabekülotomi yapılan grupta GİB düşüşü preoperatif değerlere göre %50.2±23.0 idi. Mutlak başarı %90.6, kısmi başarı %100 idi. Komplilakayonlara bakılırsa 22 gözde (%66) hifema, 2 gözde takiplerde posterior sineşi, 3 gözde ise periferik anterior sineşi, 7 gözde peroperatif iris prolapsusu geliştiği gözlendi. 3 gözde ilk bir ayda GİB piki gözlendi. 3 gözde postoperatif dönemde istemsiz bleb oluşumu izlendi. Ab interno trabekülütomi yapılan 2. grupta ortalama GİB preoperatif 27.5±10.5, postoperatif 1. gün 15.6±5.2, 1. hafta 14.0±3.4, 1. ay 16.4±7.0, 3. ay 13.9±5.4, 6. ay 13.8±4.4 olarak ölçüldü. Ortalama kullanılan ilaç sayısı preoperatif 3.5±0.8 iken postoperatif 1. gün 0.0, 1. hafta 0.0, 1. ay 0.3±0.7, 3. ay 0.7±1.1, 6. ay 0.7±1.2 idi. 6 aylık takipte ab interno trabekülotomi yapılan grupta GİB düşüşü preoperatif değerlere göre %44.1±22.1 idi. Mutlak başarı %64, kısmi başarı %92 idi. Komplikasyonlara bakarsak 14(%56) gözde hifema, 2 gözde periferik anterior sineşi geliştiği gözlendi. Bir gözde peroperatif siklodiyaliz izlendi. 2 gözde ilk bir ayda GİB piki gözlendi. Medikal tedavi ile kontrol altına alındı. SONUÇ: Açı anatomisine aşina olan cerrahlarca GATT kolay uygulanması, etkili olması ve sonraki muhtemel filtran cerrahilerin uygulanmasına engel olmaması gibi özellikleriyle gittikçe daha fazla uygulanan glokom cerrahilerinden biri olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To compare and evaluate the success rate on reducing intraocular pressure, medication and peroperative-postoperative complications between ab externo and ab interno 360º suture trabeculotomy in eyes with adult open angle glaucoma. MATERIAL AND METHOD: 33 eyes of 33 patients who underwent ab externo 360 º STO (Group 1) and 25 eyes of 23 patients who underwent ab interno 360 º STO (Group 2) were included. Demographic properties (age, sex, family history, glaucoma type, lens status, follow up time) were recorded. Intraocular pressure and number of glaucoma medications were evaluated preoperatively and at control visits (1.day, 1. week, 1,3,6 months postoperatively). Success rates and all surgical complications were recorded. RESULTS: For ab externo 360º STO group 11 patients were women and 22 patients were men. Mean age was 66.1±11.1. Mean follow up time was 11.2 ±2.9 months. 12(36.4%) eyes were POAG and 21 (63.6%) were exfoliative glaucoma. Before surgery 6 (18.2%) eyes were pseudophakic. 17 (51.5%) eyes underwent combine surgery with cataract extraction. For ab interno 360º STO group 8 patients were women and 15 patients were men. Mean age was 58.2±14.5. Mean follow up time was 6.6±1.5 months. 9 (36%) eyes were POAG, 13 (52%) were exfoliative glaucoma and 3 (%12) were pigmentary glaucoma. Before surgery 4 (6%) eyes were pseudophakic. 4 (16%) eyes underwent combine surgery with cataract extraction. For ab externo 360º STO group mean preoperative IOP was 26.2±10.4 mmHg while mean preoperative number of glaucoma medications were 3.2±1.0. Mean IOP postoperatively at 1. day was 14.3±5.9, 1. week was 14.0±4.4 and 1, 3, 6, 9 and 12 months were 13.2±5.9, 11±3.3, 11.5±3.3, 11.6±3.4 and 10.9±3.0 mmHg. Mean number of glaucoma medications at same visits were 0.09±0.4, 0.2±0.5, 0.3±0.7, 0.2±0.6, 0.1±0.4, 0.1±0.4, 0.1±0.4 respectively. At six months follow up decrease in IOP from baseline was %50.2±23.0. Succes rates were: %90.6 complete (IOP ˂21 mm Hg without medication) and %100 relative (IOP ˂21 mm Hg with or without medication). Recorded complications were: hyphema (22 eyes), posterior synechia (2 eyes), anterior synechia (3 eyes), peroperative iris prolapse (7 eyes), postoperative bleb formation (3eyes), in first month transient intraocular pressure spike (3 eyes). For ab interno 360º STO group mean preoperative IOP was 27.5±10.5mmHg while mean preoperative number of glaucoma medications was 3.5±0.8. Mean IOP postoperatively at 1. day was 15.6±5.2, 1. week was 14.0±3.4 and 1, 3, 6 months were 16.4±7.0, 13.9±5.4, 13.8±4.4 mm Hg. Mean number of glaucoma medications at same visits were 0.0, 0.0, 0.3±0.7, 0.7±1.1, 0.7±1.2 respectively. At six months follow up decrease in IOP from baseline was %44.1±22.1. Succes rates were: %64 complete (IOP ˂21 mm Hg without medication) and %92 relative (IOP ˂21 mm Hg with or without medication). Recorded complications were: hyphema (14 eyes), anterior synechia (2 eyes), peroperative cyclodialysis (1 eye), in first month transient intraocular pressure spike (2 eyes). CONCLUSION: In conclusion GATT is an effective and relatively simple surgery in the hands of glaucoma surgeons familiar to angle anatomy. Preserving conjonctival integrity it allows further filtration procedures and recently it becomes one of the more common glaucuma surgeries for open angle glaucoma.