Erişkin periodontitisli ve erken başlayan periodontitisli hastalarda dişeti dokusu ve dişeti oluğu sıvısında beta glukuronidaz enzim aktivite düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 80911
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adult periodontitis, early onset periodontitis, gingiva, gingival crevicular fluid, p-glucuronidase, methodology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı periodontal hastalıklı ve sağlıklı bireylerde dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve dişeti dokusu örneklerindeki beta glukuronidaz (PG) aktivitesinin varlığı ve düzeylerinin saptanmasıdır. Araştırmamızda ayrıca DOS pG düzeylerinin ifadesinde total aktivite ve konsantrasyon veri birimleri ve klinik periodontal durum ile DOS pG profili arasındaki korelasyonların incelenmesi de amaçlanmıştır. Bu nedenle erişkin periodontitis (EP) veya erken başlayan periodontitis (EBP) tanısı konmuş hastalar ile periodontal açıdan sağlıklı bireylerden oluşan toplam 57 bireyden elde edilen dişeti dokusu ve DOS örneklerinde pG aktivitesi spektrofotometrik yöntemle incelendi. Kontrol grubu ile kıyaslandığında her iki hasta grubunda da dişeti ve DOS örneklerinde artmış pG düzeyleri saptandı. DOS pG aktivitesinin total enzim aktivitesi ve konsantrasyon olarak ifadesi ile hem pG düzeyleri hem de gruplar arası karşılaştırmalar açısından istatistiksel analiz sonuçlarının farklılık gösterdiği belirlendi. Total enzim aktivitesi birimi ile ifade edildiğinde DOS pG düzeyleri (EBP 2.81 ± 0.36 U, EP 1.81 ± 0.20 U, kontrol 0.36 ± 0.02 U) açısından incelenen 3 grup arasındaki farklılıklar anlamlı bulunurken, pG konsantrasyonu (EBP 2.53 ± 0.14 U/jıl, EP 2.03 ± 0.12 U/jıl, kontrol 1.94 ± 0.10 U/jj.1) ifadesinin bu farkı yansıtamadığı gözlendi. Ancak her iki ifade biçimi ile de en yüksek DOS pG aktivitesi EBP grubunda saptandı. Dişeti dokusunda ise pG enzim düzeyi her iki periodontal hastalık grubunda da (EBP 134.76 + 7.24 U/gr yaş doku, EP 159.25 ± 21.34 U/gr yaş doku) kontrol grubuna (54.59 + 1.76 U/gr yaş doku) göre belirgin olarak yüksek bulundu. Klinik parametreler ile DOS pG aktivitesi arasındaki korelasyonlar incelendiğinde hasta gruplarında total enzim aktivitesi ifade birimi ile belirlenen rastlantısal sayılabilecek korelasyonlar dışında, sabit ve sürekli korelasyonlar izlenmedi. Bu çalışmanın bulguları, pG aktivitesi ile periodontal hastalık arasındaki ilişkiyi teyit etmenin yanısıra, DOS'nın biyokimyasal profilinin analizinde metodolojik standardizasyonların gerekliliğine dikkat çekmektedir. Anahtar Kelimeler. Erişkin periodontitis, erken başlayan periodontitis, dişeti, dişeti oluğu sıvısı, beta glukuronidaz, metodoloji. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study was conducted in order to determine the presence / level of p- glucuronidase (pG) activity in gingiva and gingival crevicular fluid (GCF) in periodontal disease and health status. Also the validity of total activity and concentration expressions for GCF pG and the correlations between clinical periodontal status and GCF profile was statistically evaluated. For this purpose pG activity in gingival tissues and GCF samples was spectrophotometrically analyzed on a total of 57 subjects, who were divided into 3 equal subgroups as adult periodontitis (AP), early onset periodontitis (EOP) and periodontal^ healthy subjects. It has been demonstrated that patient groups had increased pG levels (gingiva and GCF), when compared to the control group. When GCF pG activity was expressed as total enzyme activity or concentration both the levels of pG and the differences among groups presented statistical data which did not match. Total enzyme activity expression (EOP 2.81 ± 0.36 U, AP 1.81 ± 0.20 U, control 0.36 ± 0.02 U) revealed significant differences among all of the 3 groups studied, which did not apply to pG concentration (EOP 2.53 ±0.14 \J(\i\, AP 2.03 ±0.12 \J/\i\, control 1.94 ± 0.10 U/jxl). However, in both circumstances, the highest GCF pG activity, was found in EOP group. In patient groups tissue pG enzyme activity was significantly higher (EOP 134.76 ± 7.24 U/gr wet tissue, AP 159.25 ± 21.34 U/gr wet tissue) than the control group (54.59 ± 1.76 U/gr wet tissue). When the correlations between clinical parameters and pG activity was concerned, except random correlations in the patient groups with total enzyme activity expression, no constant and steady correlations could be observed. The findings of the present study, besides confirming the relationship between pG activity and periodontal diseases, underline the necessity of an acceptable methodological standardization for analysis of the biochemical profile of GCF.