Erişkin obezitesinde çocukluk çağı travmalarının rolü
The role of chi̇ldhood traumas i̇n adult obesi̇ty
- Tez No: 415108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Çocukluk çağı travmaları, Obesity, Childhood traumas
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Obezite tüm dünyada sık görülen, morbidite ve mortalite sebebi olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Etyolojisinde genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Çalışmamızda çevresel faktörlerden olan çocukluk çağı travmalarının erişkin obezitesindeki rolünün incelenmesi amaçlandı. YÖNTEM: Çalışma grubu 78 hasta ve 31 sağlıklı gönüllü olmak üzere 109 (76 kadın, 33 erkek) katılımcıdan oluşturuldu. Tüm hasta ve kontrol bireylerin boy, kilo, beden kitle indeksi (BKİ) ve kan basınçları kaydedildi. Biyokimyasal belirteçlerden açlık kan şekeri (AKŞ), kreatin, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), lipid profili (LDL, HDL, TG, total kolesterol), açlık insülini çalışıldı. İnsülin direnci HOMA-IR (homeostatic model assessment-insulin resistance) ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunun tüm bireylerine Childhood Trauma Questionnaire-28 (CTQ-28) anketi uygulandı. BULGULAR: Duygusal ihmal puanı hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,009). Diğer bileşenler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Fiziksel ihmal puanı ise BKİ düzeyi 35-39,9 kg/m2 olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,03). Toplam CTQ, fiziksel ve duygusal ihmal puanı ile insülin ve HOMA-IR arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla p=0,032, p=0,032, p=0,009). SONUÇ: Obez hastalarda kontrol grubuna göre duygusal ihmal puanının ve evre-2 obez hastalarda fiziksel ihmal puanının anlamlı olarak yüksek saptanması, erişkin obezitesi etyolojisinde çocukluk çağı travmalarının rolü olabileceğini düşündürmektedir. Konunun tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi için daha fazla ve büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Obesity is a common seen major public health problem in all over the world leading to mortality and morbidity. Genetic and enviromental factors play a role in the etiology. In our study the childhood traumas duo to enviromental factors have been examined. METHODS: Study group has been composed of 109 participants with 78 patient and 31 healthy volunteer (76 woman, 33 man). Height, weight, body mass index (BMI) and blood pressure of all the patients and controls have been recorded. Fasting blood glucose level (FPG), creatinine, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), lipid profile (LDL, HDL and TG, total cholesterol), fasting insulin of biochemical markers has been studied. Insulin resistance was evaluated by homeostatic model assessment-insulin resistance (HOMA-IR). Childhood Trauma Questionnaire-28 survey has been applied to all of the members of patient and control group. RESULTS: Emotional neglect scores were significantly higher in the patient group (p=0,009). There were no significant differences in other components. The physical neglect point was significantly higher in patients with 35-39,9 kg/m2 BMI levels (p=0,03). Total CTQ, physical and emotional neglect scores were positively correlated with HOMA-IR and insulin (respectively p=0,032, p=0,032, p=0,009). CONCLUSİON: The emotional neglect score in obese patients and the physical neclect score in stage -2 obese patients were determined significantly higher, so it has been suggested that childhood traumas can have a role in the etiology of adult obesity. More and large-scale studies are needed to illuminate the subject with all of its aspects.