Academic performance of undergraduate students at Soran University in Northern Iraq
Kuzey Irak'ta Soran Üniversitesi'nde lisans öğrencilerinin akademic performansı
- Tez No: 415193
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Akademik performans, Sosyodemografik faktörler, Erbil, Başarı ortalaması, Academic score, Socio demographic factors, Erbil, achievements
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı Kuzey İrak'ta üniversite öğrencilerinin akademik performanslarını etkileyen sosyo-demografik, eğitim ve çalışma zamanı gibi faktörlerin etkilerini analiz etmektir. Araştırmada 2015 yılında Soran Üniversitesi'nde 400 üniversite öğrencisiyle yapılan anketler kullanılmıştır. Geçmiş dönem not ortalamalarını etkileyen faktörlerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ANOVA, t-testi ve çoklu regresyon modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin başarılarının okumuş oldukları fakülte ve mezun oldukları lisedeki not ortalamalarıyla pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Akademik performansta annenin eğitim seviyesi de pozitif yönde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin yaşları, bulundukları sınıfları, hanehalkı genişliği ve çalışma durumlarının ise not ortalamalarında negatif yönde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin cinsiyeti ve medeni durumlarının ise akademik performans üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze factors (socio demographic, education, spend spare time) affecting academic performance through university students in Northern Iraq. The sample comprised of 400 university students of the Soran University in 2015. Their responses to the“factors”and degree for the past semester were collected and analyzed using methods containing descriptive statistics, ANOVA, t-test, and multiple linear regression analysis. The conclusions suggested that scores of students are positive and strongly related to their faculties and score of high school. Furthermore, education level of mother is also positively correlated to students' academic performance. Score of students is negative and strongly related to age, class, size of household and employment status of students. Moreover, there is no difference between gender and marital status in academic performance.