The influences of internet usage and academic performance of undergraduate students at Omdurman Islamic University
İnternet kullanımının lisans öğrencilerinin akademik performansına etkileri Omdurman İslam Üniversitesi'ndeki öğrenciler
  1. Tez No: 846922
  2. Yazar: HISHAM MOHAMMED IBRAHIM MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN KIRMIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lisans Öğrencileri, İnternet Kullanımı, Akademik Performans Üzerindeki Etki, Undergradute Students, Internet Usage, Influnec in Academic Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnternet, en çok aranan bilgi ve iletişim teknolojisi olarak kabul edilir ve küresel bilgi peyzajında devrim niteliğinde bir dönüşüme yol açmıştır. İnternet, akademik topluluklar içinde sorunsuz bağlantı sağlayarak öğrencilere geniş bir bilgi alanına giriş imkanı tanır, bu da onlara bilgilerini genişletme, ödevleri tamamlama ve araştırma yapma konusunda yardımcı olur. İnternet kullanımına bağlı çok sayıda avantaja rağmen, aşırı kullanımının potansiyel riskleri konusunda artan bir endişe bulunmaktadır. Çalışmalar, öğrencilerin internet üzerinde aşırı zaman harcadıklarında akademik performanslarının olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Bu araştırma, öğrencilerin internet kullanım alışkanlıkları ile akademik performansları arasındaki bağlantıyı Omdurman İslam Üniversitesi'nde incelemeyi amaçladı. Araştırma, lisans öğrencilerinin internet erişimi ve kullanımı ile akademik performansları arasındaki ilişkinin nüanslı karmaşıklıklarını incelemeyi amaçladı. Gelişmiş bir korelasyonel araştırma paradigması kullanılarak, her iki cinsiyeti de içeren 120 katılımcıdan oluşan bir grup, özenle hazırlanmış 58 madde içeren bir anketi yanıtladı. Toplanan veriler, katılımcıların internetin kullanımı ve akademik çabalarındaki yansımaları konusundaki karmaşık perspektiflerini çözümlemek için ileri korelasyonel istatistiksel metodolojiler kullanılarak titiz bir analizden geçti. Araştırmanın sonuçları, her bir anket maddesi için ortalama ve standart sapmaların hesaplanmasıyla elde edilen, katılımcıların interneti akademik çabalar için değerli bir araç olarak algıladıklarını ortaya koydu. Çevrimiçi kaynakların kullanımı ve araştırma amaçları için ilgili öğeler için yüksek ortalıklar belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Bununla birlikte, dikkat çekici gözlemler, derslik oturumları sırasında olası sapmalara ve dikkatsizliklere dair ifade edildi. Kısacası, bulgular, internet etkileşiminin uygun bilgi sağlama yoluyla akademik başarıları potansiyel olarak artırabileceğini gösterse de, muhafazakar ve dikkatli kullanımın potansiyel eşlik eden zararları hafifletmek için önemli olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The internet, recognized as the most sought-after information and communication technology, has triggered a revolutionary transformation in the global information landscape. It fosters seamless connectivity within academic communities, granting students entry into an extensive information realm, thereby aiding them in expanding their knowledge, completing assignments, and conducting research. Despite the manifold advantages linked to internet use, there is a growing apprehension about the potential risks of its excessive utilization. Studies indicate that when students spend an excessive amount of time on the internet, their academic performance tends to suffer. This investigation aimed to scrutinize the connection between students' internet usage patterns and their academic performance at Omdurman Islamic University. The research endeavored to scrutinize the nuanced intricacies surrounding the nexus between internet accessibility and utilization vis-à-vis the scholastic performance of undergraduate scholars. Employing a sophisticated correlational research paradigm, a cohort of 120 participants, encompassing both genders, meticulously responded to an exhaustive 58-item questionnaire. Employing advanced correlational statistical methodologies, the amassed data underwent meticulous analysis to unravel the participants' intricate perspectives on the deployment of the internet and its repercussions on their academic pursuits. The outcomes, distilled through the computation of averages and standard deviations for each questionnaire item, illuminated the participants' discernment of the internet as an invaluable instrument for academic endeavors. Evident were elevated averages for items germane to the exploitation of online reservoirs for erudition and investigative pursuits. Nevertheless, discerning observations were articulated concerning plausible diversions and deleterious ramifications on attendance and attentiveness during didactic sessions. Succinctly put, the findings proffer an indication that, while internet engagement can potentially augment academic achievements through the facilitation of pertinent information, judicious and circumspect utilization is imperative to mitigate potential concomitant detriments.