Harran bölgesi tarihi harçların fiziko-kimyasal ve mineralojik özelliklerinin araştırılması
The physico-chemical and mineralogi̇cal properties investigation of the harran mortars
- Tez No: 415197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ BİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harran, Tarihi harçlar, Fiziko-kimyasal, Mineralojik özellikler, Harran, Mortars, Physico-chemical, Mineralogical properties
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Urfa Harran harçların fiziko-kimyasal ve mineralojik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca, bu binada kullanılan çeşitli tuğlaların fiziksel, mekanik özellikleri ve puzolanik özellikleri çalışmada incelenmiştir. Bu amaçla binaların üç farklı bölgelerinden alınan tuğla ve harç örneklerinin fiziko-kimyasal ve mineralojik özellikleri ilgili standartlara uygun olarak belirmiştir. SEM-EDX ve ince kesit incelemelerinden harçlarda organik lif, kalsit, kuvars ve muskovit minerallerinin varlığı görülmüştür. Test sonuçlarına göre, harçların 1.51 - 2.1 g/cm3 arasında değişen yoğunluklara, % 8,89 - 35,38 arasında boşluk yapısına ve 5,02 – 5.90 MPa arasında değişen basınç dayanımlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Harran Bölgesindeki yapıların birçok deprem sonrasında ayakta kalması muhtemelen harçların bu özellikleri ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
The physico-chemical and mineralogical properties of the Harran mortars in Urfa have been studied in detail. Furthermore, physical, mechanical properties and pozzolanic characteristics of various original bricks used in building are investigated in this study. The physico-chemical and mineralogical properties of brick samples taken for this aim from three different parts of the building are determined in accordance with the related standards. SEM-EDX and thin section analyses of five main types of mortars were carried out showing the presence of organic fibers and calcite, quartz and muscovite minerals. As a result of the tests, it is determined that bricks have densities changing between 1.51 - 2.1 g/cm³, porosity percentages between % 8.89-35.38 and compressive strengths between 5.02-5.90 MPa. May be this is the main reason why historical Harran buildings were resistant against many serious earthquakes.