The growing problem between urban expansion and sustainability of agricultural lands, Kırcami example in Antalya
Kentsel büyüme ve tarım topraklarının sürdürülebi̇rli̇ği̇ arasında büyümekte sorun: Antalya, Kırcami̇ örneği̇
- Tez No: 415523
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Değer, Kentsel Büyüme, Tarımsal Yerleşim, Tarımsal Toprak Kaybı, Kentsel Tarım, Value, Urbanization, Agricultural settlement, Agricultural land loss, Urban Agriculture
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Kentler ve kırsal alanlar arasındaki arazi kullanımı problemi dünyanın doğal kaynakları açısından hayati bir problemdir. Problemin bir ucunda büyümekte olan kentlerin arazi ihtiyacı bulunurken, diğer ucunda ise bu durum verimli tarım topraklarının yok oluşuna neden olmaktadır. Verimli tarım toprakları kaynaklarının sınırına gelmiş bulunan Türkiye için tarım arazilerinin korunması kaçınılmazdır. Buna rağmen yasal eksiklikler, siyasal ve uygulamaya dönük hatalar problemin artarak devam etmesine neden olmaktadır. Türkiye'nin beşinci büyük kenti olan Antalya, büyüyen turizm sektörüne bağlı olarak göç alması nedeniyle son 50 yılda öngülemeyen bir şekilde büyümüştür. Kent, ülkenin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğu halde, çok önemli miktarda verimli tarım toprağını kentsel büyüme nedeniyle kaybetmiştir. Kırcami Bölgesi, 1600 hektar kentsel tarım alanına sahip olan ve bugün Antalya kenti içinde kalmış önemli bir tarımsal yerleşim bölgesidir. Antalya ilindeki sera alanlarının toplamının %7 si bu bölge kapsamındadır. Geçmişinde, Antalyalılar'ın 'kır' adını verdikleri ve bir rekreasyon alanı olarak faydalandıkları bu bölge bugün hala birinci derece tarım topraklarına sahiptir ve buna rağmen 1996 yılı Antalya Planı'ndan beri imara açılmak istenmektedir. İmar kararını destekleyen grupların savundukları 'Bölge, kent makroformu içinde kalmış anlamsız bir boşluktur' görüşünün aksine bu tez çalışmasının yaklaşımı, Kırcami Tarım Bölgesi'nin Antalya kenti için 'tarımsal ve kültürel bir değer' olduğudur. Bu amaç doğrultusunda Kırcami alanının değerini ortaya koymak için önceliki olarak teorik araştırma ve literatür incelemesi yapılmış; ardından gözlem, görüşme ve anket yöntemleri yoluyla elde edilen veri kentsel tarım topraklarının tarımsal ve doğal değerleri bakımından analiz edilmiş; sonuç olarak Kırcami Bölgesi'nin korunması gereken bir değer olduğu ortaya koyulmuştur. Ardından soruna neden olan legal eksiklikler siyasi hatalarla birlikte irdelenmiş ve sorunun çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Land controversy between cities and rural areas is a vital problem of the world's natural resources. At the two sides of the problem, there are the land requirement for expanding cities and loss of arable lands. Absolutely, arable lands have to be protected for the longer term in Turkey that has reached to its limits. However, due to political, legal and implementation mistakes, consuming of arable lands is continuing rapidly. Antalya city of Turkey has developed rapidly in last 50 years due to the unforeseen development of tourism sector and migration. Although city had one of the most important agricultural productions of Turkey, it lost serious amount of its arable lands due to urbanization. Kırcami Area is a 1600 ha agricultural settlement dominantly with greenhouses that are the 7 per cent of all greenhouses of Antalya city. Area was a rural recreation area for Antalya residents and called as kır in its past. Today, although the lands of the area are still primary agricultural lands and urban agriculture is continuing, the area is planned for urban purposes for several times since 1996. Today, the area is locating in the city and supporters of development termed the area as a void in the macro-form of Antalya city. This thesis approaches to Kırcami Area as a 'value' owing to its agricultural and natural richness. In this thesis, land loss and land conservation problems are initially examined by theoretical background and literature reviews. Then the data that obtained by observations, interviews and survey were analyzed through both agricultural and natural values of urban agricultural lands for the aim of determining the value of Kırcami Area that has to be protected. Finally, legal and political dimension of the problem are discussed and some suggestions are submitted as being the solution way for the problem.