Defi̇ni̇ng i̇n-betweenness as a new urban from, case of Durana, Albani̇a
Yeni bir mekansal form olarak 'ara-kesit' Durana örneği, Arnavutluk
- Tez No: 415525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE MÜGE AKKAR ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Durana, kentsel yapı, mekansal biçim, çeper, ara-kesit, gelişim sonrası, Durana, urban structure, spatial form, fringe, In-betweenness, postdevelopment
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, 'yeni bir mekansal form' veya 'üçüncül mekan' olarak nitelendirilebilecek, iki şehir arasında gelişen bölgede gözlemlenen ve 'ara-kesit' olarak adlandırılan bir mekansal oluşumunu incelemektedir. Bu yeni mekansal form, Arnavutluk'un iki önemli şehri olan başkent Tiran ve Arnavutluk'un liman şehri Durrës'in arasında ortaya çıkmıştır ve sürekli biçimlenmektedir. Bu araştırma, politik, toplumsal, ekonomik ve coğrafi faktörlerin yanı sıra, morfolojik dönüşümlerin de sonucu olarak ortaya çıkan ara-kesit alanları, Arnavutluk'un komünizm ve komünizm sonrası dönemlerine odaklanarak incelemektedir. Bu tez, 'kentsel farklılıklar kuşağı' olarak ara-kesit alanların incelenerek, kent-kır arası alanların kendine özgü koşullarını ve özelliklerini tanımlamaya çalışmaktadır. Bu araştırma, iki kent arasında dönüşüm süreci sonucunda oluşan 'ara-kesit'i tanımlamaktadır. Arnavutluk bağlamında, komünist ve komünizm sonrası dönemleri inceleyerek 'ara-kesiti'n nasıl oluştuğu, evrildiği, dönüştüğü ve sürekli yeniden biçimlendiğini anlayabilmek için 'ara-kesit'in özelliklerini, mekanın fiziksel öğeleri olarak betimlemektedir. Dolayısıyla, 'ara-kesit'i, çağdaş ya da endüstri-sonrası kentin kentsel form kuramlarına ilham kaynağı olabilecek“potansiyeli yüksek bölgeler”olarak keşfetmek ve tanımlamak, araştırmanın temel motivasyonudur. Bu tezin ana araştırma sorusu, Durana bağlamında 'ara-kesit'in ne olduğudur. Bu sorunun devamında gelen ikincil düzeydeki sorgulamalarda, 'ara-kesit'in, özellikle bu özgün örnekte, iki şehir arası ve her ikisinin eteklerinde, plansız/bölük-pörçük ve çoğu zaman tek tek kendi başına (bireysel) eylemler/kararlar sonucu şekillenen ve birden fazla çekirdekten oluşmasına rağmen devamlı, fakat sınırı belirsiz bir yapı ürettiği sonucunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu tez, Arnavutluk bağlamında özgünlüğüne dikkat çekerek, ne anonim ne de bağımsız olan, ancak bu uçlar arasında gidip gelen iki-kutupluluğuyla bir mekan olarak tanımlanabilecek bu yeni kentsel formu ve onun özelliklerinin izini sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on and explores the notion of 'In-betweenness' as a 'third space' or a 'new spatial form' that have been observed on the area between two cities. This new spatial form has emerged and has been continuously generated on the land between the two important cities of Albania; i.e. Tirana -the capital City- and Durrës - the port City. As an outcome of particular political, social, economic, and geographical factors, as well as the morphological transformation, this research studies the 'In-betweenness' by focusing on communist and post-communist periods of Albania. It analyzes the in-between area, and seeks to depict the peculiar conditions and features of these rural-urban lands that can be referred to as a 'zone of urban differences'. It portrays the formation of 'In-betweenness' as the consequence of urban transformation process within the two cities and it defines the characteristics of 'In-betweenness' through the physical or spatial elements of this space in order to understand how the In-betweenness has been generated, evolved, transformed and continuously taken form during the communist and post-communist periods, in the Albanian context. Thus, the basic motivation of the research is to first explore and define the 'In-betweenness' as a zone of potentiality that can be used as an inspiration for the new urban form theories of contemporary or post-industrial cities. The major research question of the dissertation is 'what the 'In-betweenness is' in the context of Durana. The research also seeks to find speculative answers to the secondary questions that are: (1) How the urbanization affected the in-between area, if the extremes of the in-between space are urbanized areas whereas the 'Inbetweenness' is not a clearly defined area (quasi urban area, or quasi rural area)? (2) Will it be necessary to fill the in-between area with urban pattern, if both urbanized areas will“merge”as they are expanding toward each other?. The study ultimately describes the 'In-betweenness' as a continuous, boundariless structure composed of different nuclei evolved mostly as an output of unplanned / piecemeal or individual decisions. It concludes that, by attracting attention to its uniqueness in the Albanian context, the notion of this new spatial form and its characteristics are traced by defining it as an area which can be neither anonymous, nor autonomous and bipolarity as a deciding situational condition.