Modern ulus devletlerin inşasında seküler ideolojiler: Baasçılık ve Kemalizm karşılaştırması
Seculer idelogies in the building of modern nation states: The comparison of Ba'thism and Kemalism
- Tez No: 415577
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, Baas, Kemalizm, Milliyetçilik, Sekülerizm, National-government, Baas, Kemalism, Nationalism, Secularism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Modern bir kurgu olarak ulus devletler 19. yy'dan bu yana siyasi, toplumsal, ekonomik birçok araştırmanın konusudur. Siyasi bir biçim olarak ulus-devlet, imparatorluklar çağından sonra birçok toplumun kaderini belirler. Kendisine“vatandaşlık”bağı ile bağlı olan topluluklara“tek dil, tek din, tek devlet”argümanıyla yaklaşır. Bu nedenle ulus devletler sekülarist ve milliyetçidir. Ulus< devletlerin kurgulanması sürecinde toplumu dönüştürücü ideolojiler, uygulamalar ulus devlet olma yolunda önemlidir. Cumhuriyet Türkiye'sinde ulus devlet olma sürecinin başat aktörü Kemalizm'dir. Benzer tecrübe Suriye'de Baas rejiminde de görülür. Bu araştırmada Suriye ve Türkiye'nin bahsedilen uluslaşma sürecinde yaşadığı değişimler ve bu değişimlerin benzer ve farklı sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a modern fiction nation state, from 19 century have been so many political, social and economic researches. After a form of any political imperial era, many societies have determine down fate. They have approached to populations which they have“citizenship”link; with“single language, single religion, single government”arguments. Hence; nation state are secular and nationalist. In the period of manipulating nation state, ideologies that transform the society, practices are important in being a nation state. In Republician Turkey, the key actor in being national governmentis Kemalism. Similar experiments are seen in Ba'th regime in Syria. In this research; changes and similar/different effects of this changes in both Syria and Turkey are emphasized.