Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi konusunda okullardaki rehberlik servisinden beklentileri: Afyonkarahisar örneği
Expectations of the in-service elementary school teachers regarding the classroom management from the school counciling services: Case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 415578
  2. Yazar: ÇİĞDEM SELAMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KIVRAK, DOÇ. DR. SİNAN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rehberlik, sınıf yönetimi, cinsiyet, mezuniyet, kıdem, Counseling, classroom management, gender, graduation, year of teaching experience
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi ile ilgili konularda okulun rehberlik servisinden beklentilerini belirlemektir. Bu çalışmanın örneklemini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan 96 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın ölçeği Söker (2007)'in“İlköğretim Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Konusunda Okullardaki Rehberlik Servisinden Beklentileri (Zonguldak Örneği)”yüksek lisans tezinden alınmıştır. Testin alt ölçeklerinin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha ile belirlenmiş; birinci faktör için .9160 ikinci faktör için .9304 üçüncü faktör için .9170 dördüncü faktör için .7345 ve ölçeğin tümü için .9568 bulunmuştur. Çalışma sonuçlarından cinsiyet ve mezuniyetin sınıf yönetimi konusunda anlamlı farklılık oluşturmadığı, ancak mesleki tecrübenin anlamlı farklılık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the expectations of the in-service elementary school teachers about the classroom management from the school counseling service. There were a total of 96 in-service elementary school teachers involved in this study that took place at the elementary schools of Afyonkarahisar National Education Directorate during the academic year of 2014-2015.In this study the researcher used a questionnaire called“The Expectations Of The Primary School Teachers About The Classroom Management From The Schools Counseling Services (Case Of Zonguldak)”that was developed by Söker (2007) and taken from his Master's thesis. The reliability estimate of the questionnaire obtained by using Cronbach's alpha measure was .9568 for the total scale. Reliability estimates based on Cronbach's alpha measures were obtained for each subscale: first factor: .9160, second factor: .9304, third factor: .9170, and fourth factor: .7345. The study showed that although the variables, gender and graduation, were not great factors affecting the classroom management, teaching experience was an influential factor.