The evolution of Turco-Iraqı relations 2002-2014
Türk-Irak iliskilerı 2002-2014
- Tez No: 415599
- Danışmanlar: Prof. Dr. HASAN ALİ KARASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye, Irak, İran savaşı, Irak dış politikası, Türk dış politikası
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye Irak ilişkilerinin eski bir tarihi vardır. Bu sadece iki ülkenin 0ortak sınırları, dinleri ve kültürel bağları olmasının yanında aslında dünya haritasındaki önemli stratejik konumlarına ve demografik yapılarına dayanmaktadır. Irak'ın 1927 yılında Türkiye tarafından bağımsızlığının tanınmasından bu yana iki ülke tarihi, siyasi, ekonomik ve etnik konularda ortak sorunlara sahiptirler. Günümüzde de petrol, gaz, boruhatları, su meseleleri, etnik gruplar, Türkmenler, Kürtler, Sünni-Şii rekabeti ve İŞİD sorunları benzeri konular iki ülke için de ortak sorun alanlarını teşkil eder. Iraq ve Türkiyein ABD işgali sonrası paylaştığı diğer konular ise ağırlıklı olarak güvenlik meseleleridir. PKK ve Kürtleri ilgilendiren etnik ve terör sorunları, ekonomik istikrar ve sınır sorunlarına ek olarak iç ve dış aktörlerin geçici baskıları ilişkileri etkileyen konuma sahiptir. Bütün bunlardan dolayı Irak-Türkiye ilişkileri karmaşık konular bütünlerinden oluşmakta ve iki ülkenin güvenlik çıkarları ekseninde Irak'ta istikrarın sağlanması düzlemine oturmaktadır. Bu tez zaman içinde Türkiye-Irak ilişkilerinin geilişime detaylı bir tarihi yaklaşım getirmektedir. Geçmişten günümüze uzanan ilişkiler içinde inişli çıkışlı noktalar, Irak'ın dış politikası merkezli olarak, Arap ve İslam Dünyası'nın geneli içinde değerlendirilmektedir. Tezin ana konusu 2003-2014 arası Türk-Irak ilişkilerinin ana konuları ve bu konularda tarafların farklılıklarıdır.
Özet (Çeviri)
Turkey and Iraq relations are very old which are not only due to sharing borders, religion and cultural ties but also and mainly due to strategic demographic placing on the map of the earth. They share historical, political, economical and ethnic issues around which there policies revolve since the recognition of Iraq by Turkey in 1927 They have common subjects like oil, gas-oil pipelines, water, and ethnicities on the bases of Turkmens, Kurds, Sunni-Shia rivalry and recently ISIS problem. Iraq and Turkey have common interests relating security issues during and post US invasion, ethnic problems relating PKK and Kurds of sides, economic and territorial stability concerns and problems based on the movers and shakers of political actors and influences domestically and internationally. All these lead to and involve foreign policies of both countries which are crucial in the security interest of both countries as well as stability of current Iraq in particular. This thesis presents and deals comprehensively with the background history and development of Turkey and Iraq's relationship over the time. It studies the ups and downs and evolving of Turkey's foreign policies while focusing on Iraq's foreign policies and relations with neighbors of the Arab and Muslim world from the past to present, to the conclusive outcome which is foreign policies of Turkey in relation to Iraq from 2002 to 2014, the current decade. keywords Ottoman Empire, Turkey , Iraq, Iraq war, Iraq foreign policy , Turkish foreign policy