Raf yönetiminin satın alma niyetine etkisi: İndirim marketlerinde bir araştırma
The impact of shelf management on purchase intention in discount markets
  1. Tez No: 415619
  2. Yazar: CAHİT ÇAĞLIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İndirimli satışlar, Satınalma niyeti, Raf yerleşimi, İndirim, Cut-price sales, Purchase intention, Shelf emplacement, Discount
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern pazarlama, müşteri odaklıdır ve müşteriye maksimum değer sağlamayı amaçlar. İşletmeler de bunu gerçekleştirebilmek için müşterinin istek, ihtiyaç ve beklentilerine uygun mamuller üretirler. Daha sonra müşteriyi memnun edecek şekilde bu mamulleri mağazalarda sunarken bunu raf yönetimiyle yerine getirirler. Raf alanı perakendeci kuruluşlar için sınırlı bir kaynaktır. Aynı zamanda perakendeci kuruluşlara raf bedeli sağlar. Dolayısıyla raf alanın etkili ve verimli kullanımı, perakendeci kuruluşların başarısı için önemlidir. Bu tezin temel amacı, indirim marketlerinde raf yönetiminin satın alma niyetine etkisini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için kullanılacak veriler Türkiye çapına yayılmış üç indirim marketi zincirinin Niğde il merkezinde faaliyet gösteren şubelerinin müşterileri ile yüz yüze anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Yürütülen analiz sonuçları marketlerdeki raf yönetiminin cinsiyete ve gelire göre benzer algılandığı buna karşın medeni duruma, yaşa ve meslek grubuna göre ise farklı algılandığını göstermiştir. Regresyon analizi sonuçları indirim marketlerinde raf yönetiminin müşteri memnuniyetine ve satın alma niyetine istatistiksel bakımdan anlamlı fakat çok düşük düzeyde etkisi bulunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmada müşteri memnuniyetinin satın alma niyetini güçlü biçimde etkilediği bir kez daha doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern marketing is customer focusing and it aims to provide maximum value for customer. In order to do this, businesses produce products according to customers' request, need and expectations. Subsequently, this products display in stores for delight of customer. They do via the shelf management. Shelf space is a limited reference for retail businesses. At the same time, provide shelf income for retail businesses. Therefore, shelf space is important to the retail businesses' success of effective and efficient use to. The main aim of this study makes determine the impact of shelf management on purchase intention of consumers in discount markets. This data will be used to achieve the goal spread throughout Turkey were collected using three discount market chain of Niğde with customers face to face survey method of branches operating in the province. The results of the analysis conducted in the grocery shelf management, whereas gender and marital status are perceived by different income groups according to age and profession showed that perception is similar. Regression analysis results on the shelves of discount stores to customer satisfaction management and statistically significant effect, but at a very low level of purchase intent where revealed. It also intends to study the purchase of customer satisfaction has been confirmed once again that strongly affected.