The social and spatial impacts of large expropriation projects in rural areas: The case of the Malatya Çat Dam
Büyük ölçekli istimlaklerin kırsal alanlardaki sosyal ve mekansal etkileri: Malatya Çat Barajı örneği
- Tez No: 415620
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: istimlak, yerinden edilme, yeni yerleşim, dam expropriation, displacement, and resettlement
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Büyük altyapı ve kalkınma projeleri sebebiyle toplulukların yerinden edilmesi kalkınma projelerinin en problemli kısmı olarak görülmektedir. Bu çalıĢma büyük çaplı yerinden edilmelerin sosyal ve mekânsal etkilerini Malatya Çat Barajı projesi çerçevesinde tartıĢmayı hedeflemektedir. Bu çalıĢma yerinden edilmenin ve yeni yerleĢimin sosyal sonuçlarına odaklanmıĢtır. Bu çalıĢmanın birinci kısmında dünyada kalkınma projesi olan baraj yapımı sebebi ile yerinden edilme ve yeni yerleĢim tecrübeleri ele alınmıĢtır. Bu tecrübelerin sonuçlarına iliĢkin MichelCernea ve ThayerScudder‟ın geliĢtirdiği bu çalıĢmanın da teorik çerçevesini oluĢturan modellere değinilmiĢtir. Ġkinci kısımda ise Malatya Çat barajı yapımı nedeniyleistimlak, yerinden edilme ve yeni yerleĢim tecrübeleri genel olarak değerlendirilecektir.. Yeni yerleĢimin Malatya Çat Barajının yapımından 15 yıl sonraki sonuçları yapılan saha çalıĢması bulguları doğrultusunda ayrıntılı olarak anlatılmıĢtır. Kalkınma projelerinden biri olan baraj yapımı sebebi ile yerinden edilmeler, özellikle geliĢmekte olan ülkelerde yoksullaĢmalara sebep olduğu için olumsuz eleĢtirilere hedef olmaktadır. Ġyi planlanmıĢ bir yeni yerleĢimin yerinden edilenler için bir fırsata dönüĢmesi de mümkündür. Bu çalıĢmanın konusu olan Malatya Çat Barajı sebebiyle yerinden edilenlerin büyük çoğunluğu için bu proje bir fırsat olmuĢtur. ÇalıĢmanın sonuçlarına göre görüĢme yapılan yeni yerleĢimcilerin büyük çoğunluğu yeni yerleĢimden memnundur ve yaĢam standartlarının arttığı görüĢündedir. Bu memnuniyetin sebepleri kiĢilere göre değiĢmektedir fakat herkesin ittifakla belirttiği sebepler: Yeni mekânlarında sağlık, eğitim ve ulaĢım gibi kamu hizmetlerine ulaĢımlarının kolay olmasıdır. Özellikle çocuklarının eğitimi ve geleceği açısından yeni yerleĢimin daha avantajlı olmasından dolayı memnuniyetlerini ifade etmiĢlerdir.
Özet (Çeviri)
The displacement and evictions stemming from large infrastructure public works constitute the most troublesome social aspects of public development projects. This study aims to discuss the social and the spatial impacts of large expropriations undertaken in the context of Malatya Çat Dam Project. The study is focused on the social outcome of displacement and resettlement. Subsequent to an overview on the previous experiences of displacement and new settlement following dam construction projects, the first section concentrates on the models of evaluation put forth by Cernea and Scudder. The second section presents an overview on expropriation, displacement and re-settlement and presents a detailed story of the resettlement in the last 15 years after the construction of the Çat Dam in Malatya. Impoverishment risks incurred through displacement associated with development projects (i.e. dam constructions) are generally severely criticized. However, the field surveys suggest a well-planned resettlement process could contribute to the welfare of the displaced, when such a process is well planned and duly carried out. The displacement phase following the construction of the Çat Dam is shown to be an opportunity for the local people. Most of the interviewees were satisfied with the resettlement and had access to better quality public services such as health care, education, and transportation. Hence most of the participants acknowledged an improvement in their standard of living and the future and education of their children.