The Turkish state as a ¨Neoliberal Leviathan¨ under the AKP
AKP Döneminde Türk Devleti: ¨Neoliberal Leviathan¨ - Özel güvenlik şirketleri
  1. Tez No: 415624
  2. Yazar: ABDULLAH ŞANVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: neoliberalizm, Neoliberal Leviathan, ”AKP, güvenlik, özel güvenlik şirketleri, 5188 sayılı Kanun, neoliberalism, the“Neoliberal Leviathan, ”AKP, security, private security companies, Law 5188
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, AKP'nin güvenlik politikaları bağlamında özel güvenlik şirketlerine odaklanıyor. AKP'nin Türkiye'deki on yılı aşkın iktidar dönemi, 1980'lerde Turgut Özal'la başlayan neoliberal dönüşümün bir devamı niteliğindedir. Türkiye'deki neoliberal dönüşümün yeni aktörü olan AKP, çok geniş bir alanda reformlara imza atmıştır. Her anlamda AKP iktidarı neoliberal birikim rejimini kurumsallaştırmıştır. Bu çalışmada, devlet egemenliğinin neoliberal dönemde pekiştirilmesi, Loïc Wacquant'ın neoliberalizm değerlendirmesi ışığında tartışılıyor. Bu tartışma Wacquant'ın“Neoliberal Leviathan”kavramı bağlamında, AKP'nin devlet egemenliğini kurumsallaştırmasına odaklanıyor. Buna paralel olarak bu çalışma güvenlik hizmetinin özelleştirilmesi ve devlet otoritesinin artması arasında bir bağlantı kuruyor. AKP döneminde yürürlüğe giren 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu, hem güvenliğin özelleşmesinin önünü açması hem de Türkiye'deki özel güvenlik şirketleri sektörünün temelini atması noktasında ciddi öneme sahip bir gelişme olarak tartışılıyor. Bu çerçevede, bu çalışma özel güvenlik şirketlerini devletin denetim ve gözetim kapasitesini artıran bir unsur olarak değerlendiriyor.
Özet (Çeviri)
This study focuses on private security companies as a component of the AKP's security policies, which has enabled the Turkish state to extend its dominance over the society. The AKP era, spanning over ten years in Turkey, is a continuity of the neoliberal transformation that began with the Özal era in the 1980s. As the new actor of neoliberal transformation in Turkey, the AKP has implemented the transformation in question extensively. Thus, the AKP reign has become a period when the institutionalization of neoliberal regime in Turkey has become perceivable with all its aspects. In this study, the revamping of the state dominance in the neoliberal era is discussed within the theoretical analysis of Loïc Wacquant's anthropology of neoliberalism. The study treats the AKP's role in constituting the neoliberal hegemony as a period that has institutionalized the state control by recalling Wacquant's notion of the“Neoliberal Leviathan.”In this manner, the study links the revamping of the state authority with the rise of privatization of the security services. The ratification of Law 5188 on Private Security Services enacted during the AKP era is portrayed as the step that lays the foundation for the existing private security sector in Turkey. Thus, this study concludes that private security companies enlarge the state's capacities of surveillance and supervision.