Napolyon Bonapart'ın 1798 Mısır işgali sonrası Osmanlı diplomasisinde yaşanan değişim ve modernleşme çabaları
Changes and modernization efforts in Ottoman diplomacy after Napoleon Bonaparte's 1798 invasion of Egypt
- Tez No: 983057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Tarih, International Relations, History
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Modernleşme, Mısır, Napolyon Bonapart, Osmanlı Devleti, Diplomacy, Modernization, Egypt, Napolyon Bonapart, Ottoman State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Napolyon'un 1798 yılında başlattığı Mısır Seferi, Osmanlı diplomasisi ve Ortadoğu tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur. Bu tarihten itibaren Osmanlı Devleti, sorunlar karşısında yetersiz kaldığı gerçeğiyle yüzleşmiş ve bu sorunları diplomatik yollarla çözme çabalarına yönelmiştir. Tez, Osmanlı'nın klasik ad hoc diplomasi anlayışından sürekli ve çok taraflı diplomasiye geçiş sürecini, Napolyon'un Mısır Seferi bağlamında analiz etmektedir. Bu bağlamda, seferin; denge politikasının uygulamaya geçirilmesi, Reisülküttaplık kurumunun zafiyetlerinin ortaya çıkmasıyla ilerideki Hariciye Nezareti reformlarına zemin hazırlanması ve profesyonel diplomat ihtiyacının anlaşılmasıyla Tercüme Odası'nın gelecekteki kurumsallaşmasının gerekliliğinin tespit edilmesi gibi dönüşümlere olan etkisi değerlendirilmiştir. Aynı zamanda seferin, Osmanlı'nın askerî reform girişimlerini, özellikle modern askerî okulların açılması noktasında nasıl hızlandırdığı ortaya konulmuştur. Mısır'ın işgali, Osmanlı'nın ilerleyen yıllarda dış politikada temel ilke olarak benimsediği denge politikasının başlangıcını teşkil etmiş; askerî, idarî ve diplomatik modernleşme sürecine ivme kazandırmıştır. Bu çalışmanın amacı, Napolyon Bonaparte'ın Mısır'ı işgalinin Osmanlı Devleti'nin tek taraflı diplomasiden sürekli diplomasiye geçişine ve askerî ve idarî alanda gerçekleştirilen modernleşme girişimlerine olan etkisinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Tezin birinci bölümünde, Osmanlı diplomasisinin ad hoc dönemden sürekli diplomasiye geçiş süreci ile III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde diplomatik alanda gerçekleştirilen reform çalışmaları ele alınacaktır. İkinci bölümde, Napolyon'un Mısır Seferi'nin arka planı ve savaş sürecinde yaşanan gelişmeler incelenecektir. Üçüncü bölümde, Osmanlı'nın işgale tepki olarak Rusya ve İngiltere ile kurduğu ittifak ilişkileri ve savaş sonu barış görüşmeleri; son bölümde ise Mısır işgalinin Osmanlı Devleti'nin askerî, idarî ve diplomatik modernleşmesi üzerindeki etkileri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Napoleon's Egyptian Campaign, launched in 1798, marked a turning point in Ottoman diplomacy and the history of the Middle East. From this date onward, the Ottoman Empire was forced to confront its inadequacy in dealing with emerging challenges and began to turn toward diplomatic efforts to resolve such issues. This thesis analyzes the Ottoman Empire's transition from a classical ad hoc diplomatic understanding to a continuous and multilateral diplomacy, within the context of Napoleon's Egyptian Campaign. In this regard, the study evaluates the impact of the campaign on several key transformations: the implementation of the balance of power policy; the exposure of the weaknesses within the office of the Reisülküttap, which paved the way for future reforms in the Ministry of Foreign Affairs (Hariciye Nezareti); and the recognition of the need for professional diplomats, which led to the institutionalization of the Translation Office (Tercüme Odası). The research also reveals how the campaign accelerated the Ottoman Empire's military reform efforts, particularly the establishment of modern military schools. The occupation of Egypt marked the beginning of the balance of power policy that the Ottoman Empire would later adopt as a fundamental principle of its foreign policy, and it gave momentum to the Empire's military, administrative, and diplomatic modernization process. The aim of this study is to contribute to the understanding of how Napoleon Bonaparte's invasion of Egypt influenced the Ottoman Empire's transition from unilateral to permanent diplomacy, as well as its modernization efforts in military and administrative fields. The first chapter of the thesis will address the Ottoman Empire's transition from ad hoc diplomacy to permanent diplomacy, along with the diplomatic reforms implemented during the reigns of Selim III and Mahmud II. The second chapter will examine the background of Napoleon's Egyptian Campaign and the developments that occurred during the war. The third chapter will discuss the alliances the Ottoman Empire formed with Russia and Britain in response to the invasion and the subsequent peace negotiations, while the final chapter will evaluate the impact of the Egyptian occupation on the Empire's military, administrative, and diplomatic modernization.