Transformation of Kurdish Islamism: the Case of Free-Cause Party of Turkey
Kürt İslamcılığının Dönüşümü: Hür Dava Partisi örneği
  1. Tez No: 415627
  2. Yazar: TUĞBA YAŞAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, milliyetçilik, siyasi partiler, Kürt meselesi, ılımlılaşma teorisi, Islamism, nationalism, political parties, the Kurdish question, moderation theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kürt meselesi Türkiye siyasetinin en önemli ve bir o kadar da problemli konularından biridir. Cumhuriyet'in kurulmasından beri devletin resmi siyaseti Türk milliyetçiliği ve sekülerliğin topluma kazandırılarak homojen bir ulus-devlet düzeninin oluşturulması ve devamıdır. Bu nedenle etnik gruplar ve öncelikli olarak inanç toplulukları uzun yıllar baskı görmüştür. Siyasi oluşumları yeni olsa da Kürt İslamcıları bu mühendislik ve baskı ortamının başlıca mağdurlarından olagelmiştir. 1990'lara kadar çeşitli şekillerde Kürt İslamcılığının tezahürleri görülse de, Hizbullah'ın etkinlikleriyle Kürt İslamcılığının siyasi oluşumu kendini gün yüzüne çıkarmış; şiddet, tehdit ve silahlı mücadele yolunu benimseyen Hizbullah, 2000'lerin başında bitirilmiş yahut yer altına inmek zorunda bırakılmıştır. Bununla beraber hitap ettiği topluluklar kendilerini STK ve platformlar üzerinden tanımlamaya ve organizasyonlarını biçimlendirmeye devam etmiştir. Bu topluluk 2012'de Hür Dava Partisi'nin (Hüda-Par) kurulmasıyla kendini siyasi olarak da ifade etmeye ve Kürt toplumunun problemlerini İslam merkezli olarak ortaya koymaya başladı. Elinizdeki tez Kürt İslamcılığı'nın dönüşümünü ılımlılaşma teorisi üzerinden incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Kurdish issue has been one of the most important and problematic topics in Turkish politics. Since the foundation of the Turkish Republic, the official policy of the state has been built on propagation of secularism and Turkish nationalism for the foundation and continuation of a homogeneous nation-state. Therefore ethnic as well as religious groups have been suppressed with both violent and nonviolent methods for decades. Kurdish Islamists have been the greatest victims of such social engineering and suppression. Until the 1990s some manifestations of Kurdish Islamists appeared time to time. Nonetheless, with Kurdish Hezbollah's operations, Kurdish Islamism's political formation emerged. Hezbollah appealed to violence and adopted armed struggle and then was abolished and went underground in the early 2000s. However, its mass base has continued to redefine and reorganize themselves with non-governmental organizations and social platforms. After the ban on the community's most important social organization Mustazaflar Hareketi, it decided to carry its activities to the formal political sphere. Therefore, in 2012 the Free Cause Party was established and started to manifest Kurdish peoples' problems with an Islam-centered agenda. This thesis aims to analyze Kurdish Islamists' transformation with a special reference to the moderation theory.