The Genoese levantine colonies at the birth of Ottoman Imperial power: A framework for inquiry
Ceneviz koloniler
  1. Tez No: 415628
  2. Yazar: PADRAİC ROHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNHAN BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cenevizliler, Osmanlılar, Pera, Galata, Karadeniz, Chios, Genoese, Ottoman, Pera, Galata, Black Sea, Chios
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Levant Bölgesi'ndeki Ceneviz kolonileri, Haçlı Seferleri Dönemi'nde (11. yy.dan 15. yy.a kadar), Bizanslı Rumlar, Anadolu'daki Türk hanedanları ve çeşitli Latin savaş ağalarının içinde olduğu kompleks bir dinamikte ortaya çıktı. Doğu Akdeniz'de, Ege'de ve Karadeniz'de, Cenevizli bir feodal aristokrasi Bizans ve Türk hanedanları ile ticaret yaptı ve birçok Cenevizli aile aşırı derecede zenginleşti. Fakat, Osmanlıların Konstantinopol'ü 1453'te fethi, Ceneviz ticari hakimiyetinin sonunun başlangıcına işaret etti. Tek tük Cenevizli tüccarlar, Konstantinopol'den Altın Boynuz'la ayrılan Pera'da oturmaya devam ettiler. Kırım'daki Caffa Ceneviz Kolonisi 1475'e kadar varlığını devam ettirdi. Chios'taki Ceneviz yönetimi 16. yy.ın ortalarına kadar devam etti. Cenevizliler, Levant Bölgesi'ndeki kolonilerini kaybetmesine rağmen, bu noktaya gelene kadar Avrupa'daki en güçlü bankerler haline gelmişlerdi. Hipotezime göre, 15. yy.da kolonilerden Batı Akdeniz'e sermaye gönderilmesi, Ceneviz bankacılığının 16. yy.daki başarısına önemli ölçüde katkı sağlamıştır. Bu çalışma, 15. yy. Ceneviz ve Osmanlı kaynaklarını inceleyerek, Levant Bölgesi'ndeki Ceneviz kolonileri ve Batı Akdeniz arasındaki sermaye hareketi ve ekonomik ilişkiler ağının kapsamlı bir şekilde araştırılması için gereken altyapıyı hazırlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Genoese Levantine colonies originated during the era of the Crusades (eleventh through fifteenth centuries) in a complex dynamic with the Byzantine Greeks, the Turkic dynasties of Anatolia, and various Latin warlords. In the eastern Mediterranean, the Aegean, and the Black Sea, a Genoese feudal aristocracy traded with the Byzantine and Turkic dynasties, and many Genoese families became extremely rich. But the Ottoman conquest of Constantinople in 1453 signaled the beginning of the end of Genoese commercial dominance. Individual Genoese merchants continued to reside at Pera, just across the Golden Horn from Constantinople, and the Genoese colony of Caffa in Crimea held out until 1475. Chios continued under Genoese rule into the middle of the sixteenth century. Despite the loss of their Levantine colonies, the Genoese had by this point become the most powerful bankers in Europe. My hypothesis is that capital repatriation from the colonies to the western Mediterranean in the late fifteenth century contributed significantly to the success of Genoese banking in the sixteenth century. In examining Genoese and Ottoman sources for the fifteenth century, this study aims to lay the groundwork for close investigation of capital movement and economic networks between the Genoese Levantine colonies and the western Mediterranean.