İş doyumu ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Bir meta analiz çalışması
The relationship between job satisfaction and organizational commitment: A meta analysis study.
  1. Tez No: 415651
  2. Yazar: MELİS VAROL YUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, örgütsel bağlılık, devam bağlılığı, duygusal bağlılık, normatif bağlılık, meta analiz, Job satisfaction, organizational commitment, continuance commitment, affective commitment, normative commitment, the meta-analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Mevcut çalışmada iş doyumu ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve ayrıca iş doyumu ve örgütsel bağlılığın alt boyutları (duygusal, normatif, devam bağlılık) arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma meta analiz yöntemiyle yapılmıştır. Meta analize dahil edilecek çalışmalar 1984-2015 yılları aralığında Türkiye yapılan çalışmaların tamamı, yurtdışı menşeeli çalışmalar içinse çalışma çokluğundan dolayı kolay örneklemeye başvurularak seçilmiştir. Araştırmaya dahil etme ve hariç tutuma kriterlerine göre değerlendirildikten sonra, 236 çalışma araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada korelasyon katsayıları etki büyüklüklerine (Fisher's z) çevrilmiştir. Ardından random etkiler modeli kullanılarak çalışmaların meta analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde CMA 3.3 ve SPSS 15.0 paket programları kullanılmıştır. Ortalama etki büyüklüğü .675 olarak bulunmuştur. Çalışma yılı uygulama yeri (yurtiçi/yurtdışı), katılımcıların mesleği ve yayın türü moderatör değişkenleri olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak iş doyumu ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin etki büyüklüğü pozitif yönde güçlü düzeyde (.675) bulunmuştur. Ek olarak, iş doyumu ve devam bağlılığı arasındaki ortalama etki büyüklüğü değeri yine pozitif yönde makul düzeyde (.128), iş doyumuyla duygusal bağlılık arasında ortalama etki büyüklüğü değeri pozitif yönde güçlü düzeyde (.613), iş doyumu normatif bağlılık arasında ortalama etki büyüklüğü pozitif yönde orta düzeyde (.450) olarak belirlenmiştir. Moderatör analizi sonuçlarına göre devam bağlılığı için meslek grupları, duygusal bağlılık için uygulanan yer ve meslek grupları için anlamlı bulunan moderatör değişkenlerdir.
Özet (Çeviri)
In the current study, the relationship between the job satisfaction and organizational commitment, and the relationship between the job satisfaction and the sub-dimensions of organizational commitment (affective, normative, continuance commitment). It is a meta-analysis study. The year of the studies ranged from 1984 to 2015, all studies that were available in Turkey were used in the sample, while the foreign studies were selected through convenient sampling because of the large number of studies on the topic. The studies considered according to an inclusion criteria, 236 studies were selected as the final study sample. The correlation coefficients were converted into effect size index (Fisher's z) and meta analyzed by the use of random-effects model. In analyzing data, CMA 3.3 and SPSS 15.0 software were used. The average effect size was found as .675. The year of publication, place of the application, professions of the subjects and the publication type were used as the moderator variables. The findings indicated that there was a positive effect of the relationship at a high level (.675) between job satisfaction and the organizational commitment. The effect of the relationship between the job satisfaction and continuance commitment was positive at a reasonable level (.128), it was at a high level (.613) between the job satisfaction and the affective commitment, and positive, at a medium level (.45) between the job satisfaction and the normative commitment. According to the moderator analysis, professions of the subjects were significant for the continuance commitment, the place of application and the professions of the subjects were the significant moderator variables for the emotional commitment