Örgütsel sinizm ve sonuçları: Bir meta analizi uygulaması
Organizational cyninism and consequences: A study of meta analysis
  1. Tez No: 646951
  2. Yazar: TİMUÇİN ÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel Sinizm, İş tatmini, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, İş Performansı, Meta Analizi, Cynicism, Organizational Cynicism, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Intention to Quit, Job Performance, Meta Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sinizm kavramının geçmişi Antik Yunan dönemine kadar uzanmaktadır. Ancak antik çağdan günümüze kadar kavram özgün anlamından uzaklaşmıştır. Antik çağda yaşamın doğallığı ve sadeliğini simgeleyen bir ekol olarak bilinirken şimdilerde kavram bireyin bencilliği ve düşmanca tavırları üzerine odaklanan küçümseme, aşağılama ve eleştirel düşünce gibi olumsuz duygu ve düşünceleri içinde barındıran bir bakış açısı olarak kavramsallaştırılmıştır. Önceleri psikoloji, felsefe, din, siyaset gibi disiplinlerde çalışılan sinizm konusu, örgütsel davranış literatürüne 80'li yıllarda kazandırılmış olup, bu alanda görece yeni bir konudur. Bu bağlamda çalışmanın amacı, örgütsel sinizmi kavramsal ve kuramsal açıdan Türkçeye kazandırılarak, örgütsel sinizm ve sonuçları arasındaki ilişkileri daha keskin bir şekilde tahmin etmek suretiyle konuyla ilgilenen yöneticilere ve bu alanda çalışan akademisyenlere katkı sağlayabilmektir. Bu amaçla öncelikle sinizm kavramı tanımlanarak benzer kavramlardan farkı açıklanmakta, sinizmin tarihsel gelişimi incelenmekte, örgütsel sinizm tanımlanarak, türleri ve boyutları ortaya koyulmaktadır. Sonrasında örgütsel sinizm belli başlı kuramlarla açıklanmaya çalışılmakta, neden ve sonuçları bireysel ve örgütsel açıdan ele alınmaktadır. Çalışmada ayrıca, meta analiz yöntemiyle örgütsel sinizm ve sonuçları arasındaki ilişkiler araştırılmaktadır. Çalışmanın kapsamı, Web of Science veritabanında yer alan örgütsel sinizm konulu çalışmalar olarak belirlemiş olup, 32 çalışma analize dâhil edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel sinizm ile iş tatmini arasında negatif yönde orta düzeyde, örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönde yüksek düzeyde, örgütsel sinizm ile işten ayrılma niyeti arasında ise pozitif yönde orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel sinizm ile iş performansı arasında doğrudan istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İş performansının alt boyutları söz konusu olduğunda ise, örgütsel sinizm ile görev performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında negatif yönde zayıf düzeyde, örgütsel sinizm ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasında ise pozitif yönde zayıf düzeyde ilişkinin varlığından sözedilebilir.
Özet (Çeviri)
The history of the cynicism is embedded in Ancient Greece. However, the concept has detached from its original meaning since ancient era. While it was a school symbolizing the naturalness and simplicity of life in ancient era, today the concept has detached from its original meaning and serves as an expression of different kinds of negative thoughts such as the disdain that focuses on the selfishness and hostile attitudes of the individual. Cynicism, which has been previously studied in a variety of disciplines such as psychology, philosophy, religion and politics, it has started to take place in the organizational behavior literature since the ends of eighties of the last century, it is a relatively new concept in organizational behavior literature. Within this context, the goal of this study to present conceptual and theoretical perspectives of organizational cynicism in our language, to demonstrate the relationships the consequences of the concept and organizational cynicism and thus to contribute to the interested academicians and professionals about the subject. Motivated by this goal, the concept of cynicism was described; differences from similar concepts were discussed; the history of cynicism was evaluated; definition of organizational cynicism were presented, and the types and dimensions of organizational cynicism were put forth. Then theoretical background of organizational cynicism was discussed and the antecedents and consequences of the concept were summarized regarding both individual and organizational level. Relationship between organizational cynicism and its results was investigated using meta-analysis. The scope of this study is organizational cynicism studies recorded in Web of Science database. Within this context, a total of 32 studies were analyzed.Results showed that there was a negative relationship between organizational cynicism and job satisfaction, a negative relationship between organizational cynicism and organizational commitment and a positive relationship between organizational cynicism and intention to quit. There was no direct statistically significant relationship between organizational cynicism and job performance. In terms of sub-dimensions of job performance, there is a negatively weak correlation between organizational cynicism and task performance and organizational citizenship behavior, and a positive weak correlation between organizational cynicism and counterproductive work behavior.