İlkokul 2. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinlerinin yapılandırıcı yaklaşıma göre incelenmesi
The analysis of reading texts in Turkish course books of second grade in accordance with constructivist learning approach
  1. Tez No: 415653
  2. Yazar: ERASLAN ŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme anlayışı, ilkokul, ders kitabı, Constructivist Learning Approach, primary school, course book
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada ilkokul 2.Sınıflarda okutulmakta olan Türkçe Ders Kitaplarında yer alan okuma metinleri, yapılandırmacı öğrenme anlayışı esas alınarak hazırlanan belirli ölçütler doğrultusunda araştırmacıdan izin alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış olup, araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ilkokul 2. sınıflarda okutulması için Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan Türkçe Ders Kitapları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilkokul 2. sınıflarda okutulmakta olan kitaplar içerisinden random yoluyla belirlenen Doku Yayınevine ait Türkçe Ders Kitabı ile Başak Yayınevine ait Türkçe Ders Kitabı oluşturmaktadır. Belirlenen kitaplardaki okuma metinleri yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı temelinde araştırmacı tarafından hazırlanan ölçütler doğrultusunda incelenmiş ve birtakım bulgulara ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; Türkçe ders kitaplarındaki okuma metinleri öğrenenlerin konuya dikkatini çekecek sorulara, ön bilgilerini ortaya çıkaracak etkinliklere ve öğrenmeye güdüleyici çalışmalara yer vermesi yönünden yetersiz olduğu görülmüştür. Okuma metinlerinin günlük hayatla ilişki kurma, bilginin zihinde yapılanmasını sağlama ve öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmede yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda okuma metinlerinde işbirlikçi öğrenmeye yöneltecek çalışmalara, içerik ve etkinliklerinde yorum gücüne katkı sağlayacak etkinliklere yer vermediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the reading texts which take part in Turkish Course Book studied at second grade of primary schools are examined with the approval of the researcher in accordance with certain criteria based on Constructivist Learning Theory. Scanning method was used in the research and the universe of the study consists of Turkish Course Books which are approved by Board of Education and Discipline of Ministry of National Education to be studied in second grades in 2014-2015 education year. The samples of the research are composed of Turkish course books belonged to Doku Publishing House and Başak Publishing House which are randomly elected among the books currently studied in second grades in 2014-2015 education year. The reading texts in the target books were examined based on Constructivist Approach in accordance with the criteria prepared by the researcher and some findings were acquired. According to the findings acquired as a result , the reading passages in Turkish Course Books were founded inadequate considering the deficiency of the questions to attract students' attention to the subject and inadequency of activities which are supposed to motivate learners . It is concluded that the reading passages do not make the information settle in the mind of learners and they do not have relations with the daily life so they are defective in improving learners' imagination. Further it is understood that the texts do not contain activities which orient learners to group works or improve their ability of making comments on the context.