İktidar-sermaye ilişkilerinde ana akım medya: Gezi Parkı eylemleri ve dijital aktivizm
Mainstream media in the relationships between the power and the capital: Movements Gezi̇ Park and digital activism
  1. Tez No: 415704
  2. Yazar: DENİZCAN KABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN GÜVENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: ĠletiĢim, Kitle ĠletiĢim Araçları, Ekonomi Politik, Sansür, Otosansür, Yeni Toplumsal Hareketler, Gezi Parkı Eylemleri, Yeni Medya, Dijital Aktivizm, Communication, Mass Communication, Economy Politics, Censorship, Auto-Censorship, New Social Movements, Gezi Park Protests, New Media, Digital Activism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu tez çalışmasında, Gezi Parkı Eylemleri sürecinden hareketle; Türkiye'de ana akım medya ve dijital aktivizm konuları incelenmektedir. Bu doğrultuda da, öncelikle, kitle iletişim araçlarının; doğası, iktidar ve sermaye ile olan ilişkileri, Türkiye'deki gelişim süreçleri ve etkileri açısından da; sansür-otosansür örnekleri ele alınmaktadır. Gezi Parkı Eylemleri de, çalışmanın merkezinde incelenerek; dijital aktivizm açısından,“yeni ve özgür bir iletişim mümkün olabilir mi?”sorusuna çeşitli örnekler üzerinden yanıt aranmaktadır. Öncelikle, ele alınan içeriklerin incelenmesi ve belli bir anlatı yapısının oluşturulması açısından; pek çok farklı yöntemden yararlanılmış ve karma bir yapı oluşturulmuştur. Temel olarak, literatür ve elektronik kaynak taramasından detaylı bir şekilde yararlanılmıştır. Ayrıca Gezi Parkı Eylemleri ve dijital aktivizm konularında somut örneklerin ele alınabilmesi için; 31 Mayıs 2013'te başlayan süreç, Haziran 2015 sonuna kadar günbegün hem internet ortamında; hem de eylemlere doğrudan katılım ile takip edilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgularda ise; dijital aktivizm ekseninde gerçekleşen yeni medya faaliyetlerinin, kitle iletişim araçlarının karşısında bir güç olarak konumlandığını işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, main stream media in Turkey and digital activism topics are investigated based on the process of Gezi Park protests. Nature, government & capital relations and development processes of mass communication in Turkey are discussed with some censorship and auto-censorship examples of the media. An answer is sought for the question“Is a new and independent communication possible?”in the sense of digital activism by investigating Gezi Park protests at the center of the study. Firstly, many different methods were used and a complex structure was formed in order to investigate the content and form a definite structure of explanation. Elementarily, literature and electronic source researches were benefited from in detail. Furthermore, in order to discuss concrete examples about Gezi Park protests and digital activism, the progress of the events that started on 31 May, 2013 were monitored day by day by both monitoring internet environment and by directly participating into the events. As the findings of this study, new media activities that are based on digital activism were determined as a counter power against mass communication.