Tek Düzen Hesap Planı'nın Avrupa Birliği'nin 2013/34 sayılı yönergesine göre değiştirilmesi önerisi
Revision proposal of uniform chart of accounts within the scope of 2013/34 EU directive
- Tez No: 415705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tek Düzen Hesap Planı, Vergi Usul Kanunu, 2013/34/AB Yönerge, UFRS, KOBİ'ler için UFRS, US GAAP, Alman GAAP, Stoklar, Maddi Duran Varlıklar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Finansal Varlık ve Borçlar, Karşılıklar, Uniform Chart of Accounts, Tax Procedure Law, 2013/34/EU Directive, IFRS, IFRS for SMEs, US GAAP, German GAAP, Inventories, Property, Plant and Equipments, Intangible Assets, Financial Assets and Liabilities, Provisions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle, işletmelerin, finansal tablolarını herkesçe anlaşılır, daha net, karşılaştırılabilir ve gerçeğe en yakın sonuçları yansıtacak şekilde sunmaları gerekmektedir. Bu nedenle, günümüzde uluslararası kabul görmüş muhasebe standartlarının kullanılması elzemdir. Bu çalışmada amaç, mevcut Tek Düzen Muhasebe Sistemimizi uluslararası kabul görmüş muhasebe standartlarına uyumlu hale getirmek ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda bir zorunluluk olan müktesebatla (İlgili Mevzuat: 26 Haziran 2013 tarihli 2013/34/AB –“Şirketler için Finansal Raporlama Yükümlülükleri”yönergesi) tam uyumu sağlamak için Tek Düzen Hesap Planı'nda yapılmasının gerekli olduğu düşünülen değişiklikleri öneri olarak sunmaktır. İlgili değişikliklerin yapılması halinde, AB yönergesine uyum sağlanacağı, işletmelerin gereksiz maliyetler yüklenmesinin önüne geçileceği ve yeknesak muhasebe standartlarına sahip olunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the impact of globalisation, companies are required to present their financial statements more clearly, comparably, understandably and ensure that those statements reflect the results that are closest to the fair value. Therefore, today, it is essential to use the internationally accepted accounting standards. The aim of this study is to harmonize Uniform Accounting System with internationally accepted accounting standards and to present proposed changes in Uniform Chart of Accounts ensuring full compliance with the European Union acquis (Related Legislation: Directive 2013/34/EU of 26 June 2013 on the Annual Financial Statements, Consolidated Financial Statements and Related Reports of Certain Types of Undertakings) required for full membership to the Union. If the appropriate changes are applied to the Uniform Chart of Accounts-based accounting standards and the Uniform Chart of Accounts, compliance with the EU Directive will be ensured, unnecessary costs on companies will be eliminated and uniform accounting standards will be achieved.