Türkiye'de kayıt dışı istihdamın vergi gelirleri ve ekonomi üzerine etkileri
İnformal employment i̇n Turkey, aims to analyze the i̇mpact on tax revenue and the economy
- Tez No: 415760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kayıt Dışı Ekonomi, Kayıt Dışı İstihdam, Sosyal Güvenlik, Turkey, Informal Economy, Unregistered Employment, Social Security
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki kayıt dışı istihdamın, vergi gelirleri ve ekonomi üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma dört bölüm içinde planlanmıştır. Türkiye'deki kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın incelenmesinden önce, literatürde kayıt dışı ekonomi kavramıyla ilgili birkaç nokta birinci bölümde ele alınmıştır. İkinci bölüm, çalışmanın ana hipotezine esas teşkil eden kayıt dışı istihdama odaklanmıştır. Üçüncü bölümde çalışmanın ana hipotezi olan kayıt dışı istihdamın neden olduğu mali kayıp incelenmiş söz konusu mali kayıp, Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesi ve bazı ekonomik göstergelerle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında Türkiye'de son yıllarda izlenen politikalar ülke örnekleriyle ele alınarak kayıt dışı istihdam sorununu önlemek, azaltmak ve kontrol altına alabilmek için alınması gereken tedbirler ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis that is about informal employment in Turkey, aims to analyze the impact on tax revenue and the economy. The study is planned in four sections. Before examining the informal economy and unregistered employment in Turkey, a few points related with the notion of the shadow economy in literature are discussed in the first section. In the second section, the clandestine employment that constitutes the fundamental hypothesis of the study is focused. The financial lose caused by the clandestine employment that constitutes the fundamental hypothesis of the study is examined, compared to Social Security Administration budget and topic in question financial lose by means of economic indicators. The last section of the study is discussed the measures in order to protect, reduce and bring under the control the problem of the informal employment, in the scope of struggling with the informal employment by considering the examples in home country, the policies that is followed in Turkey in recent years.