Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nun dış politikası (Erken Bizans Dönemi (330-718))
Foreign policy of East Roman (Byzantine) empire (Early Byzantine Period (330-718))
- Tez No: 415802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Roma İmparatorluğu, Bizans, Kavimler Göçü, Türkler, Roman Empire, Byzantine, Migration of tribes, Turks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Roma İmparatorluğu'nun devamı olan Bizans İmparatorluğu bin yıldan fazla yaşamış, birçok millet gibi Türk Milletini de büyük oranda etkilemiştir. Bizans İmparatorluğu; Hun, Göktürk, Avar, Bulgar, Hazar, Peçenek, Oğuz, Kuman, Tatar, Selçuklu, Osmanlı ve Anadolu Beylikleri ile çeşitli ilişkiler kurmuştur. Bu nedenlerle Bizans tarihi, Türk tarihi açısından çok önemlidir. Tarih araştırmalarımızda, tarihimizi ve kültürümüzü tanımamızda Bizans kaynaklarının incelenmesi bir zorunluluktur. Bizans İmparatorluğu kuruluşuyla birlikte Türklerle ilişkiler kurmaya başlamıştır. İşte bizim amacımız gerek dünya gerekse Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Bizans'ın erken dönemdeki (330-718) ilişkilerini ele almak, ve dünya tarihini etkileyen politikalarını incelemektir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde, kuzey komşuları olan Gotlar, Hunlar, Avarlar, Bulgarlar, Hazarlar, Slavlar ile ilişkilerini; II. Bölümde, doğu komşuları olan Sasaniler ve Araplar ile olan ilişkilerini; III. Bölümde ise, batı komşuları olan Vandallar ve Lombardlar ile olan ilişkilerini ele alacağız. Bizans'ın bu devletlerle olan ilişkilerinde yürüttüğü politikaları ve dünya tarihine etkilerini inceleyeceğiz Kavimler göçüyle birlikte Bizans sınırlarına gelen Türkler, bu devleti hem etkilemiş hem de etkilenmişlerdir. Bizans'ın çeşitli devletlerle gerek siyasi ve askeri, gerek ekonomik ve ticari münasebetleri olmuştur. Dolayısıyla Bizans kaynaklarının Türk kavimleri hakkında da çok değerli bilgiler içerdiği görülmektedir. Bu bakımdan Türk tarihini yazarken Bizans kaynaklarına da yer vermekteyiz. Türk tarihi açısından Bizans kaynakları ayrı bir öneme sahiptir. Türkler göçebe bir hayat yaşadıklarından dolayı tarihimizle ilgili yazılı kaynaklarımız oldukça azdır. Bundan dolayıdır ki tarihimiz için Bizans, Arap, Çin, İran kaynakları çok önemlidir. Ancak bu kaynaklar kavimleri yeterince tanımadıklarından veya birlikte yaşayan halkları birbirine karıştırdıklarından dolayı bilgilerin incelenmesi zorlaşmaktadır. Örneğin, Hunların Menşei ile ilgili Bizans, Latin ve Ermeni tarihçiler Hunları ''İskit'' olarak belirtirken, Suriye kaynakları Ostrogotlar olarak belirmektedirler. Ayrıca Grek ve Latinler kendileri dışındaki kavimlere ''barbar'' demişler ve bunları da genel olarak ''İskit'' adı altında toplamışlardır. Diğer bir sorun ise mücadele içerisinde oldukları Türkleri objektif olarak ele alamamalarıdır. Bizans İmparatorluğu'nun erken dönem dış ilişkilerini incelediğimizde diğer devletlere karşı şu politikaları izlediğine şahit olmaktayız. Bizans, barışı kimi zaman vergi verip para ile satın alırken, kimi zaman da komşu ülkelerdeki iç çatışmaları ve taht kavgalarını destekleyerek sağlamıştır. Bazen düşmanlarını diğer düşmanlarına karşı müttefik olarak kullanmıştır. Bazen de düşmanlarını çeşitli hilelerle birbirine düşürerek kendisi rahat etmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The Byzantine Empire which was continuation of the Roman Empire existed for more than a thousand year and substantially affected Turkish people as well as all the people in the world. The Byzantine Empire entered into various realitions with Hun, Gokturk, Avar, Bulgarian, Khazar, Patzinak, Oghuz, Cuman, Tatar, Seljukian, Ottoman and Anatolia principalities. In consequence of these relations, there was a lot of interaction with Turks. For these reasons, the Byzantine Empire took a very important place in Turkish history. It is a compulsion to view the Byzantine resources in order to know our own history and culture in historical surveys. The Byzantine Empire began to establish relationship with Turks with its foundation. Hence, our purpose is to handle the early Byzantine relations (330-718) which have an important place in both world and Turkish history and to view its politics impressing World history. Our study consists of three sections. We'll study their relations with the northern neigbors, Goths, Huns, Avars, Bulgarians, Khazars and Slavs in section one, the eastern neighbors, Sasanians and Arabs in section two and the western neighbors, Vandals and Lombards in section three We'll analyze the policies which Byzantine conducted in relations with these states and the effects of these policies on World history. Turks who came to the Byzantine boundaries with migration of tribes both impressed this country and were impressed by it. The Byzantine established both political-military and economic-commerical relationship with various states. Accordingly, it is also seen that Byzantine resources have lots of valuable information about Turkish people. In respect to this, we include Byzantine resources in writing Turkish history. Byzantine resources have a very important place with regard to Turkish history. There are quite little written resources because Turks lived the nomadic life. For this reason Byzantine, Arabic, Chinese and Persian resources are very significant for our history. On the other hand the study of information is difficult because they didn't know the tribes enough in these resources or their people joined each other. For instance, while Byzantine, Latin and Armenian historians explain Huns as“Scythian”, Syrian resources indicate as“Ostrogoths”about the origin of Huns, Besides, Greeks and Latins called“barbarian”to the other people except themselves and generally categorized them as ''Scythian". Another issue is That They couldn't objectively deal Turks they struggled. When we study Early Period relations of the Byzantine Empire, we witness that it pursued that policies against other countries. The Byzantine provided peace sometimes by purchasing with tax, sometimes by supporting infightings in neighbour countries and fights for the throne. It sometimes used its enemies as an ally against other enemies. Occasionally, it also tried to be at ease by setting their enemies against each other.